ערב מהנה היה אתמול בבלומפילד. התצוגה הכי יפה של מכבי מבחינת כדורגל העונה (לצד הניצחונות בבורדו ובק.אליעזר). ובנוסף הניצחון יכול להשתיק כמה מן המבקרים\העוקצים - אדון ברקוביץ' היקר ושלמה שרף (שבהדרגה מתחיל להתקפל מהביקורת על סוזה, פשוט כי אין לו ברירה אחרת) - הפרשנות שלכם לגבי הכדורגל היא אנכרוניסטית ומתאימה לתקופות שבהם אימנתם ושיחקתם (או הכדורגל של לפני 15 שנה), שאז באמת נהוג היה לרוץ עם הרכב אחד חזק, בדרך כלל. קשה להם להתמודד עם הצלחה מסוג אחר ועם זה זה שאין להם מושג קלוש לגבי ההתנהלות של מכבי (לא שמישהו באמת יודע יותר מידי). איתי שכטר - קצת צניעות וביקורת עצמית לא תזיק לבחור ("מכבי הבקיעה רק שער אחד מול רמה"ש"), שיפסיק להתעסק בזוטות, זה מביך. ויאללה - רק תביאו את הדרבי כבר : )
שכטר ציין שמכבי הביקעה רק אחד מול רמה"ש בקטע של זה שלא צריך להקל ראש בזה שניצחנו שם 5-0, לא בקטע של להגיד "תראו, אנחנו יותר טובים ממכבי".
מצחיק שכל אוהדי מכבי פה רוצים בלון ושקל אחרי כל ניצחון, שממש נקום, נמחא כפיים ונחזור לשבת. אני לא זוכר שבעונת הדאבל הרעתי לקבוצה שלי אחרי ניצחון על בני-סכנין. הייתי מתלהב מהנצחונות בדרבים, באירופה, מול מכבי חיפה. אגב, לא יודע איפה מכבי תגמור את העונה הזו מבחינת הצלחה אירופית(בעונה הבאה היא 'חייבת' להעפיל לליגת האלופות) - הפועל לקחה דאבל והעפילה ל-1/32 האחרונות באירופה בבית סופר-קשה, מהמקום הראשון, ועם סגל קצר. וואליד באדיר בגילו המופלג שיחק כמעט את כל המשחקים באותה עונה ולא היה בלם מחליף. לא נכון להשוות בין מכבי להפועל של העונה - כי מכבי עושה משהו עם הנעת הכדור ואנחנו - לא. לא נכון להשוות בין מכבי להפועל של העונה - כי מכבי שיחקה נגד הקבוצות הכי חזקות - חיפה, ק"ש, סכנין(נכון לעכשיו), יצאה ל-י"א באשדוד - ואנחנו שיחקנו רק בווסרמיל(את טדי אני אפילו לא מחשיב). לא נכון להשוות בין מכבי להפועל של העונה - כי אנחנו עשינו תיקו עם רעננה בבית - ומכבי תפרק אותם ותדע לפרוץ את הבונקר. סכנין באה לעשות בונקר גם נגד הפועל - ובמחזור הראשון זה הצליח - ואתמול לא. מכבי קבוצה הרבה יותר טובה מהפועל שנכנסת אגב ללוח משחקים מאוד קשה. ולא נכון להשוות בין המצב בליגה העונה לבין הליגה בעונת 09/10 - כי מכבי חיפה הייתה מפלצת שאוגרת נקודות. לא קבוצת כדורגל אדירה, אבל תמיד איזה ארבייטמן, הרבה שחקנים צעירים ומתלהבים(גולסה, גאדיר), רוח הרתעה שנוצר ממחזור למחזור ובקיצור שאר הליגה הייתה יותר חזקה. אגב, הפועל יצאה למשחק בהמבורג והתחילה עם מערך הגנתי - עד ששכטר נכנס. כבשנו שני שערים וגם כשהורחק לנו שחקן רצנו קדימה - עד שנספגנו את השער האחרון ונגמר 4:0. מכבי שיחקה על הפנים בגרמניה.
שני שחקנים? להפועל באר שבע חסר מנהל מקצועי, צוות אימון מורחב, מאמן כושר אירופאי, מערך שיווק ועוד כמה דברים קטנים בשביל להשתוות למכבי ת"א, לפני שמתחילים לדבר על שחקנים.
אפילו הפועל, בשנותיה הגדולות, לא הצליחה להרשים מאמני ובעלי קבוצות מגרמניה. מכבי מאוד אנדרייטד בארץ מבחינת עבודה ושיטות האימון. שיטת העבודה ברוב הקבוצות בישראל גורמת לאנשים לזלזל ולא להעריך את מכבי של השנתיים האחרונות. פה אנשים מסתכלים רק על מבחן התוצאה - הפסידו? לא מגיע להם לקבל הערכה, אפילו שנלחמו והיו אגרסיביים. בגרמניה התוצאה היא רק בונוס לעבודה קשה. ביום שבו אנשים יעריכו את מידת ההשקעה והשיפור משבוע לשבוע, ולא יסתכלו רק על התוצאות, נדגדג אולי את קבוצות התחתית בליגה השנייה בגרמניה. זו הסיבה מדוע מכבי כל כך טובה.
סליחה, שמכבי חיפה בלי התנהלות מדיהמה כמו של מכבי תל אביב היום תנצח 3-0 את מנצ"סטר יונייטד בליגת האלופות אז נדבר, כרגע אפילו את הבונקר של ניקוסיה הם לא הצליחו לפצח שלא לדבר על זה שהם סיימו בתיקו בלי שום שער מול אשדוד, הם קבוצה טובה אבל להגיד שהם אנדרייטד, אתם הופכים את ההתנהלות שלהם למינימום ברצלונה מקסימום באיירן מינכן...
אין לי צל של מושג איך מתנהלות ברצלונה ובאיירן מינכן. אני מתייחס להתנהלות של מכבי ביחס לשאר הליגה. המנטרה בישראל היא להחליש את החזקים, במקום לחזק את החלשים. אני האחרון שיכול לזלזל בערך של כסף. כסף עוזר להביא צוות אימון מחו"ל, כסף עוזר להביא מאמני כושר וציוד ברמה גבוהה. כשאין כזה בנמצא, אי אפשר לנסות להחליש את מכבי כל עוד לא דאגת לשפר את עצמך כמאמן וכבעלים ולא וידאת שהשחקנים שלך שומרים על אורח חיים ספורטיבי ברמת המינימום.
כל הזמן דיבורים על אירופה אירופה ועל זה שמכבי חושבים שהם מינימום באיירן או ברצלונה בהתנהלות ועל זה שהיכולת הזו טובה רק לליגה שלנו וכו'.. בהקשר של המשחק שהיה נגד פרנקפורט, שכביכול מראה את הבדלי הרמות בינינו: ברור שאין מה להתפאר מה-'מערך הטקטי' שמכבי הציגה בפרנקפורט כל עוד היא הפסידה 2-0 והציגה משחק חלש וברור שלא צריך לייחס חשיבות למה שהמאמן שלהם אמר (לא שאני שמעתי אותו מתלהב מהמערך של מכבי או משהו כזה, לא קראתי שום ציטוט שלו באף מקום, אבל נגיד..) בכל מקרה הוא לא אמור להגיד דברים בסגנון של: 'וואו נגד איזה קבוצה גרועה שיחקנו, זה היה כל כך קליל' אף מאמן שמכבד את עצמו לא יגיד כאלה דברים. אבל! להציג את המשחק הזה כאילו הוא הוא המראה של הכדורגל הישראלי ושל מכבי ת"א וכ- ' זה מה שאנחנו שווים באירופה', זה לא נכון. זה היה כולה משחק אחד! קורה שיש משחקים חלשים. ראינו איך הנבחרת הצעירה של גיא לוזון נראתה כאן בארץ ב-10 שחקנים מול האיטלקים נגמר 4-0 אם אני לא טועה וראינו גם את ההתפרקות של הנבחרת הבוגרת ב-10 שחקנים כאן בארץ מול דנמרק ב5-0 המפורסם. יחסית להתפרקויות האלה ולעוד מקרים דומים מכבי יכולה להרגיש בסדר עם עצמה. מכבי ספגה שער מוקדם במשחק הזה ובתוספת האדום של בן חיים זה באמת היה מתכון להתפרקות אבל זה שזה יכל להיגמר 40-0 לא מעניין אף אחד. נגמר 2-0 וזהו זה. ועם כל הבלאגן הזה בואו לא נשכח שמדקה 70 בערך סוזה החליט לשמור כוחות, הוציא את זהבי, שיחק עם מרגוליס ואלטמן, קיצר קצת פרופורציות אנשים. אתם אומרים שמול יריבות כמו פרנקפורט ובאזל מכבי לא יכולה לעשות שום דבר ובוחרים להתייחס למשחק האחרון מול פרנקפורט ולזה שמול באזל כל השערים של מכבי הובקעו בגארבג' טיים. ומה עם המחצית השניה שמכבי שיחקה בבאזל באמ אמא של המאני טיים? זוכרים את המשקוף של פריצה? שברירי שניה יכולים להפוך קמפיין אירופי לכשלון או להצלחה כמו החמישה סנטימרים שהיו חסרים לכדור הזה להיכנס ולשנות את כל התמונה. מכבי עשור שלם לא לקחה אליפות ופתאם מצפים ממנה שתעשה נפלאות באירופה? שכחתם שבתחילת העונה בכלל לא היה מאמן וצוות מקצועי? פתאם עטר ואניימה עזבו והכל נעשה בלחץ? תנו לזמן לעשות את שלו. דברים נבנים לאט לאט וכך גם במכבי, אי אפשר להגיד שלא נבנה שם משהו טוב ולדעתי זה יבוא לידי ביטוי גם באירופה, אולי בעונה הזאת אולי בעונה הבאה, אבל זה יגיע.
בדיוק. זה שמכבי ת"א מטיילת לה בליגה - על זה ח"ח. הנתון הזה לא עושה אותה לקבוצה בדרג אירופאי או משהו כזה, זה לא שמכבי נלחמת בליגה עם אריות הכדורגל האירופי, סה"כ ב"ש, חיפה וכד'.
בוא נשים אחת ולתמיד סוף לשטות הזאת שאתם ממטירים כמו גשם. המבורג - ימי התהילה שלה היו בשנות ה-80, הם קבוצה בינונית שהתפלקה לה עונה מצוינת באירופה, וגם כי באותה שנה, כמו שכולם מעדיפים לשכוח הגמר היה בביתה והיא הודחה בחצי הגמר, תאמין לי שאם הגמר היה בבלומפילד, הפועל היתה מגיעה לרבע גמר. תוסיף גם את העובדה שהמבורג, למעט עונת 2000 בליגת האלופות, כמעט שלא עשתה שום דבר באירופה, וגם בליגה היא בקביעות נמצאת בין המקומות 8-14, שמובילים לשום מקום, לא קבוצה שמתקרבת ברמה, תקציב ויכולת ל-5 הקבוצות הכי טובות בגרמניה של אז (באיירן, דורטמונד, לברקוזן, שאלקה, ורדר ברמן) סלטיק - קבוצה עלובה כבר יותר מעשור. חובות של עשרות אם לא מאות מיליונים בפאונדים, ואלמלא ההבלחה לשמינית גמר האלופות בשנה שעברה, הם היו ברמה של מכבי חיפה בכל הקשור להישגים באירופה בשנות ה-2000 (צודק, הם הגיעו לגמר גביע אופ"א נפרגן להם מועדון אדיר), מועדון שמביא לי את ניר ביטון, בירם כיאל, ושחקנים דומיהם, כבר למעלה מעשור, או יותר נכון מהשניה שהנריק לארסון החליט לערוק, הוא לא יכול להיחשב משוכה קשה, בטח שלא אדירה. כל מה שיש בסלטיק זה קהל, איצטדיון והיסטוריה. בכל הקשור לקבוצת כדורגל, מכבי של היום מסיימת לפניה בפרמייר ליג הסקוטית, וכמוה גם הפועל של הדאבל אז ומכבי חיפה הגדולה של שפיגלר את רוני לוי ובית"ר של גאידמק. מבטיח לכם שאם בית"ר תשחק כל שבוע לעיני 60 אלף צופים, גם המשחקים שלה יראו כמו בסקוטלנד. ראפיד וינה - מי אלה? מה הם עשו באירופה שאתם מתלהבים מניצחון עליהם? כי מה שיחקתם מול 50 אלף? כפיים, אפשר לחשוב שיחקתם מול קבוצה מהבונדסליגה בחוץ וניצחתם, אז לא, שיחקתם מהבונדסליגה של אוסטריה, ומול קבוצת הבונדסליגה הגרמנית קיבלתם 4. תזכיר לי מה הם עשו כמה שנים לפני כן בליגת האלופות? אני יזכיר לך 0 נקודות. עשיתם משלושת המועדונים האלה, מינימום המבורג 1982, סלטיק 1967 וראפיד וינה אנאעארף, ומהפועל עשיתם קבוצה סוג זין ברמה של אקטובה. הקבוצות האלה, המפעל הזה, למעט המבורג, לא עניין אותם, ועובדה שהמבורג באה לפה כשהיא כבר עלתה לשלב הבא, ושיחקה עם חלק מחליפים, ואם תשאל כל אוהד המבורג היום, הוא בכלל לא יזכור שהם שיחקו בישראל. ויודע מה? נניח שאני זורם עם כל מה שאתה אומר והכל נכון: סיימתם מקום ראשון. מה קיבלתם בזה? זין בעין. סליחה על הביטוי. קיבלתם קבוצה ממקום 3 בצ'מפיונס שעברה בקלות, וסתם למען הסר ספק, גם אם הייתם מסיימים במקום השני הייתם מודחים כי הייתם פקבלים את פ.ס.וו איינדהובן. ובכלל שהשקר כבר הפך להיות עבורכם לאמת, בואו נבחן את ההרכב של המבורג ב-2 המשחקים מולכם: ולפני שתבואו לספר לי מעשיות על המחליפים שלהם כיום או בעבר, אני לא מאמין לכם. תבואו ותגידו טרוכובסקי שחקן ובלה בלה בלה. 4:2 Frank Rost - Dennis Aogo, Jérôme Boateng, Guy Demel, Joris Mathijsen - Zé Roberto, Eljero Elia, David Jarolím, Tunay Torun - Marcus Berg, Mladen Petric 0:1 Wolfgang Hesl - Guy Demel, Marcell Jansen, Joris Mathijsen, David Rozehnal - Tomás Rincón, Mickaël Tavares, Robert Tesche, Piotr Trochowski - Marcus Berg, Mladen Petric בואו נספור כמה שינויים: 7. הבנתם? כשזה היה חשוב להמבורג, היא לא ריחמה על הפועל ולמרות שבזמני גארבג' במשחק כשהפער הוא שני שערים והפועל כבשה, הם לא ריחמו ונתנו גם את הרביעי. כשלא? הם עלו עם 7 שחקנים מהספסל. אבל העיקר שסיימתם מקום ראשון. עניין ההתפארות בזה מגוחך, כי אפשר לחשוב קיבלתם מדליה? גביע? השם שלכם רשום איפשהו? לא, אז מה העניין. אתם אחת ממאות קבוצות בהיסטוריה של הכדורגל האירופאי שהגיעו ל-32 האחרונות, לא לגמר חלילה וחס, 32 האחרונות. ואגב הניסיון הפאתטי שלכם להגן על הפועל ההיא כגדולה אי פעם בישראל מתפוצץ אט אט בפנים, אבל כמו שכתבתי, אני לא מתכוון להתדיין על זה במחזור 7 כשזה מגוחך, אני יחכה למחזור 36 ויראה אם האליפות המצוינת של שנה שעברה ירדה ברמתה או שהיא הפכה להיות מהדהדת, כזו שיזכירו בנשימה יחד עם האליפות ההיא של מכבי חיפה 1993-94, כי פרט אליה, לא היתה קבוצה שעשתה בהיסטוריה עונה כזו, ו...מאוד קל להגיד בעונת הדאבל שלכם שהייתם בשיא, כאשר יש קבוצות שמתחרות, הן בדרך כלל, גורמות ליריבות הצמודות שלהן לתת אקסטרה, מה שרק מגביר את החותם לגדולה נכספת של אליפות כאשר אין יריבות שגורמות לך להעלת את הרמה, אלא אתה מעלה אותה כי זו הרמה האמיתית שלך, אבל שוב, ניפגש במאי במחזור 36.
invergado1 ההבדל בין מכבי הנוכחית שמתמודדת באירופה לבין התמודדויות של קבוצות גדולות מהעבר הוא שהדברים בקרית שלום לא נעשים באופן מקרי. ישנה תווית דרך, הגדרת מטרות, חתירה למצויינות ומקצועיות בלתי מתפשרת, והכי חשוב יש במועדון הזה חזון וייעוד. הנתונים האלה מאפשרים לנו "לבקר" את רמתה של מכבי הנוכחית ביחס לאירופה, אך מאידך לקבל את העובדה שהיא בתהליך חיובי מאוד שעוד רחוק מהגשמת היעוד שלו, בעוד שבמועדונים אחרים בעבר הצלחות היו או פרי הבלחה ומיצוי פוטנציאל מקסימלי, או "שנתון" איכותי שלא הוביל לתוצאות ממושכות בטווח של כמה שנים קדימה כחלק מתהליך ייעודי. לכן אפשר להפריד בין התהליך המקצועי שנעשה במכבי והמטרות העתידיות לבין ההצלחות הנוכחית שלה שהן נגזרת של היחלשות גדולה של הליגה, שבולטת במיוחד כשרואים את ההבדל בין הקושי של מכבי באירופה לבין הקושי בליגה. לראייה השנה ההופעה של מכבי במחצית הראשונה בבאזל היתה כל כך גרועה, שפתאום במחצית השנייה כשהיא החלה מעט לשחק, (ועדיין היתה הרגשה שבאזל הביכה מספר פעמים את ההגנה האיטית והיתה טובה יותר) זה היה נראה שמחצית שנייה מכבי נראתה טוב. מה שהוביל למפגש בבלומפילד עם ציפיה להמשך התמודדות שיוויונית כמו במחצית השנייה בבאזל, שהכניסה את מכבי לשוק עם פער בלתי נתפס של 3-0 תוך 30 דקות. נוק-אאוט שאף אחד לא ציפה לו. ההתעוררות של מכבי לאחר מכן היא כבר נושא לויכוח, אבל העובדה היא שכשהיה על מה לשחק מכבי לא היתה פקטור, כמה שקשה לנו להודות בכך. בהמשך ההתמודדות האירופית מכבי התקשתה מאוד גם מול ניקוסיה, הציגה משחק איטי שעם כל הכבוד לבונקר של ניקוסיה אני זוקף את אי היכולת להגעת מצבים בגלל חולשת מכבי ולא בגלל התגוננות. בהמשך מכבי פגשה בורדו עם הרכב שני, שלא נתנה לנו אפשרות לראות איך מכבי מתמודדות מול הקבוצה במלוא הדרה, שהיא בין כה וכה מדשדשת בליגה המקומית, ולסיום הקינוח היה המשחק בפרנקפורט שאי אפשר לקחת ממנו הרבה דברים טובים, בין היתר גם בגלל ההרחקה, אבל קודם כל בגלל התבוסה הסטטיסטית בכל הפרמטרים. אם אותם המצבים של פרנקפורט היו נכנסים וזה היה נגמר ב6-0 זה כן היה התפרקות, ואף אחד לא היה טוען לאי צדק. בפועל זה לא קרה וטוב שכך ברמה המוראלית, אבל ההבדלים באיכות היו ברורים. מכאן ההבחנה שזו לא מעידה חד פעמית מול באזל, אלא התקשות ממושכת במסגרת הזו. הסיבות לקושי נתונות לדיון, אבל זה לא 'כולה' משחק אחד. עכשיו, כמובן שיש עוד סיבוב שלם לפנינו באירופה ושם מכבי יכולה להראות כבר אחרת, אבל עד כה הרושם הוא שהעליונות שלה בליגה היא בגלל היחלשות קבוצות. מה שלא מוריד כהוא זה מההערכה הרבה שצריך לתת למקצועיות שנעשית שם. בקשר לליגה שלנו, הדיבורים על "מכבי היא בליגה אחרת" או מכבי זה צ'לסי הישראלית וכל מיני הסברים הם בעיקר בריחה מאחריות מקצועית ודרישה למצויינות והישגיות, בעיקר מצד הבעלים של הקבוצות השונות, ובשבלוניות הלא שאפתנית הזו, מכבי בטח שלא אשמה או צריכה להתנצל על כך. במקום לדבר מי מעל לליגה או מי מתחת לליגה שידברו על הטמעת סטנדרט חדש של כושר גופני, שיטות אימון חדשות וחתירה למצויינות בכל אספקט ויפסיקו לחפש אסמכתאות לחוסר המקצועיות שלהן.
אני חושב שהחולשה של מכבי באירופה נובעת מהעובדה שמיטרוביץ', מאנה, ופריצה שמשחקים בקביעות בינתיים באירופה לא נמצאים ברמה מספקת בשביל להתמודד עם הקבוצות שהן רמה מעל, וזה לגיטימי, פריצה בן 33, מיטרוביץ' לא היה איזשהו שוס בקריירה שלו עד עכשיו, גם מאנה בירידה. שים במקומם ז'וטאוטאס ואיגביני, סתם לשם ההמחשה, וזו קבוצה שמשחקת באופן אחר ועוד יותר טוב באירופה. אני לא משלה את עצמי שנקודת החולשה עד עכשיו במכבי, וזה אכזבה אישית גדולה מקרוייף, זה הזרים. למעט אניימה/קולינאס וקרלוס, הזרים האחרים לא היו כאלה ששידרגו באמת את הקבוצה בלונג ראן, פריצה היה מדהים בשנה שעברה שהגיע בינואר, ובינתיים הוא האכזבה הגדולה שלי העונה. תמיד השחקנים הזרים היו שעשו את ההבדל, בקמפיינים אירופאים מצוינים, ועם כל הכבוד לשלישייה שהזכרתי, אין לי ספק שהיו יכולים להביא שחקנים שישדרו את הקבוצה בצורה טובה יותר, במסגרת התקציב, אבל זה מה שיש. אני מאוד אוהב את פריצה לדוגמא ולא מתחרט כי הוא נתן עונה גדולה בחצי השני של העונה הקודמת, פשוט הוא מבוגר וזה שיש ירידה חדה ביכולת זה לגיטימי.