"יש תחושה של מהפיכה"

הנושא בפורום 'פורום אוף טופיק' פורסם ע"י בית"רי מלידה, ‏26/4/07.

1. AW forever Member

אני אפתח ואומר שלדעתי גם השביתה מטומטמת מהיסוד, אבל הרעיון שעומד מאחוריה הוא צודק ונכון.
    כשאתה אומר שהשכ"ל הוא "סביר לחלוטין"- בהשוואה למה? לאיזו מדינה?
    יש כמה סיבות למה שכר הלימוד בישראל צריך לרדת משמעותית, והתמיכה הממשלתית בהשכלה הגבוהה צריכה להעלות משמעותית. קודם כל, כמה אקסיומות: כסף לאקדמיה=איכות, שכ"ל לימוד נמוך=שיוויון הזדמנויות.
    סיבה ראשונה: מדינת ישראל היא לא מדינה ככל המדינות במערב- היא דורשמת מהצעירים שלה שייקחו פאוזה המחיים שלהם לשלוש שנים, ישברו את רצף הלימודים שלהם, חלקם יקרע את התחת, חלקם יסכן את חייו. למדינה יש חוב גדול מאוד לצעירים האלה, בעידן מות האידיאולוגיות, שלפחות תקופת הלימודים שלהם לא תהיה בלחץ מתמיד לכסף בגלל השכר לימוד.
    סיבה שנייה: למדינת ישראל כמעט ואין תעשייה כבדה, אין מחצבים, אין אוצרות טבע- אבל יש תעשייה עתירת ידע ויש מחקר וזה מה שמשאיר אותה רלוונטית בעולם. זה אינטרס של המדינה לדחוף לכיוון של יותר השכלה, יותר כסף באקדמיה, יותר אפשרויות עבור מי שלומד כאן לימודים גבוהים- בריחת המוחות זה האסון הכי גדול שיכול לקרות לנו.
    סיבה שלישית: המדינה שלנו כרגע היא המדינה מס' 1 בפערים החברתיים בעולם המערבי, וזה הולך ונהיה חמור יותר ויותר. גם ככה היסוד הקיומי שלנו כעם הוא די מעורער (אסופה של אנשים מכל קצוות תבל שלא ממש ברור מה הקשר בינהם)- חייבת להיות במדינה ערבות הדדית ומנגנוני תמיכה בחלשים כאמצעי מאחד.

לכן הרעיונות שמאחורי השביתה- נכונים. השביתה עצמה- מטומטמת, פוגעת בסטודנטים ולא תשנה דבר. זוהי בעיה של סדר עדיפות לאומי, וההשכלה לא נמצאת בראש סדר העדיפות הלאומי לא של הממשלה, ואפילו לא של הסטודנטים. אי אפשר להמציא אג'נדה יש מאין ולשכנע אנשים ללכת איתך. אז יאללה, שימצאו כבר משהו שיוריד את השונשיין הפוליטיקאי בשקל הזה מהעץ ויחזיר אותנו ללימודים- חבל על הקיץ!

2. Barcik Member

שכר הלימוד סביר לחלוטין ביחס לכסף שניתן לעשות בישראל. כלומר, שכר לימוד לתואר שגרתי = חצי שנה של עבודה מאומצת במשכורת מינימום. זה לפני שמכניסים לשיקול מענקים, הורים, קומבינות, עבודה במהלך הלימודים, משכורות גבוהות יותר, טוטו, לוטו וכן הלאה.

3. Hristo Member

800 שקלים בחודש זה לא לחץ מתמיד לכסף. בעידון מות האידיאולוגיות, אפשר להיות חבר בפרוייקט פר"ח, מה שהופך את שכר הלימוד ל-400 שקלים לחודש, לא כולל נסיעות. אנשים שרוצים ללמוד ויש להם את היכולת לכך בהחלט יכולים לממן הוצאה לא כבדה כזאת, במיוחד שישנם 4 חודשי חופש ורק כ-22 שעות סמסטריאליות בממוצע בכל סמסטר מהתואר.

אני מסכים לחלוטין כי המדינה צריכה לממן הרבה יותר מחקר. המדינה צריכה להשקיע את כל הכספים הפנויים במחקר, ולא בסטודנטים אקראיים לB.A כללי. בגלל זה אני חושב שאין לגעת בשכר הלימוד.
    אגב, אי אפשר למנוע בריחת מוחות כיום. הסכומים המוצעים בחו"ל הם אסטרונומיים ביחס ליכולות ממשלת ישראל, והסיבה היחידה להישארות המוחות הגדולים בארץ לא תהיה כלכלית בכל מקרה.

ללא ספק, אף האם זה אומר שאנו צריכים לעודד בינוניות אקדמית? אני חושב שכל אדם ראוי לקבל 12 שנות השכלה תיכונית, ובמקרים מסויימים הוא ראוי גם למלגה מלאה באוניברסיטה, אך יש להבין כי השכלה גבוהה היא זכות ולא חובה. תלמד טוב בתיכון, תשקיע בפסיכומטרי ודרכך סלולה. הפערים החברתיים לא יצטמצמו משום של-50 אחוזים מאוכלוסיית ישראל יהיה תואר ראשון ברמה נמוכה, אלא כאשר כל האנשים המגיעים לאוניברסיטה יגיעו עם הכנה טובה וזהה בטיבה מהתיכון.

4. AW forever Member

הנקודה שלי היא לא איך אפשר כשעובדים+מתנדבים+לוקחים קצת מההורים+חוסכים+מתקמצנים לעמוד בזה. המדינה הרסה לחלק מהאנשים פה את את הנעורים- תנו להם לפחות להנות מתקופת הלימודים.

ואני חושב שיותר מזה שלא צריך לגעת בו, צריך להוריד אותו. אני רואה את החברים שלי, שמסיימים השנה תואר ומתלבטים בין הארץ לחו"ל. ההבדל הוא אסטרונומי, אבל המטרה היא לא להשוות את התנאים- אלא ליצור את התנאים שבארץ ללפחות סבירים. כיום, מאסטרנט/דוקטורנט מקבל משכורת שהיא קצת מעל משכורת מינימום (!!) זה מעליב, אי אפשר להתקיים מזה (ואני מדבר איתך על אנשים בשלבים הראשונים של הקמת משפחה, שחיים עצמאית, לא סטודנט מדעי הרוח שנה ראשונה שגר עם ההורים) וזה מוביל לבריחת מוחות.

מה הקשר לבינוניות אקדמית? תנאי הקבלה ישארו כפי שהם, פשוט ההזדמנות הכלכלית תהיה שווה לכולם, גם לאלה שבשבילם ה"800 שקל בחודש" האלה זה עולם ומלואו, אבל מה לעשות הם לא גאונים מוחלטים של מילגות או של ללמוד ולעבוד במהלך הלימודים.
    אני מסתכל על המחלקה שלי (ביולוגיה) שבה הלימודים יחסית תובעניים ובסופם אין תעודת מקצוע (להבדיל מהנדסה)- החתך הסוציו-אקונומי אצלנו הוא ממש מובהק.

נערך לאחרונה ב: ‏29/4/07
  5. Alan Smith Member

ככל ששכר הלימוד האקדמאי יותר נמוך. ככה הביקוש ללימודים אקדמאיים הוא יותר גבוה. כלומר יש עודף ביקוש לכן תנאי הקבלה יעלו ואיכות הסטודנטים תשתפר.
    אך מצד שני אם שכר הלימוד יהיה חינם. אנשים לא יהססו להפסיק באמצע אם לא נוח להם פתאום. או קצת קשה. מה שיגרום לירידה במקבלי התארים וירידה ברמת ההשכלה.
    לכן שכר הלימוד צריך להיות שכר לימוד שלא ימנע מאנשים שקשה להם ללמוד מבחינה כלכלית. ויאפשר לכמה שיותר סטודנטים שרוצים ללמוד. וכמובן הסובסידה באה על חשבון סבסוד של דברים אחרים. ככה שצריך לפעול בשיקול דעת. החינוך זוהי לא בעייתה היחידה של המדינה.
    השכר לימוד של היום די עונה על הדרישה ופשוט אין צורך לעלותו. בטח שלא להקפיצו בצורה ניכרת. גם עם הוספת מלגות לנזקקים בסופו של הדבר זה יחיזק שנה שנתיים המלגות אחרי זה המדינה תקצץ גם אותן.
    ככל ששכר הלימוד יעלה. ככה הביקוש לעשית תואר יירד. וככה בסופו של דבר יגיעו אנשים פחות איכותיים.

6. Barcik Member

גם בציוני הבגרות.

7. Nigel Winterburn משתמשים של כבוד היכל התהילה

8. Der Kaiser Manuel Neuer מנהל ראשי

ראיתי בכתבה של איתי תגובה שמאוד מדאיגה. אם זה ימשיך כך, זה עלול להיות מאוד לא נעים:

9. Nigel Winterburn משתמשים של כבוד היכל התהילה

כל מילה של הבחורה בסלע (וגם בסלע http://www.asoccer.co.il/forum/html/emoticons/tongue.Xxx )

זה ששכה"ל הנוכחי פה גבוה יותר מבמרבית מדינות המערב זה ניחא, אבל עוד רוצים להעלות אותו כדי לכסות על קיצוצים בהקצבות הממשלתיות להשכלה הגבוהה. לי באופן אישי פחות מפריע הרצון להעלות אותו (אם כי גם הוא לדעתי פסול כמובן), אלא הדבר עליו ההעלאה תחפה. מחינוך לא מקצצים! בין אם שכר הלימוד גבוה או בין אם הוא חינם, פשוט לא נוגעים! תקצצו במערך הבירוקרטי, בעסקנות, בוולבואים של חברי הכנסת ובבורקסים של ישיבות הממשלה, לא בחינוך!

:aaaprot:

10. Der Kaiser Manuel Neuer מנהל ראשי

במקום שכולם יקומו ויעשו מעשה על כל נושא שעולה על הסדר היום המדיני (המינימום של המינימום זה להראות התעניינות בדיון), אז הפורום כולו מתרכז בדיון האורויזיון...

11. AW forever Member

מחר הפגנה והתאספות באוהל המחאה של הסטודנטים בירושלים, אני מגיע. בהתחלה התנגדתי מאוד לשביתה הזו מטעמי האינטרסנטים- אני עדיין לא מבין למה כדי למחות על עוולה אני צריך לירות לעצמי ברגל. אבל כפי שאיתי אמר לי במסנג'ר נכון- במצב שהגענו אליו היום אסור לוותר. אני רוצה לציין שהתארגנות הסטודנטים מפליאה בעליבות שלה, היום יצאנו קבוצה של סטודנטים לנקות ולאסוף לכלוך בשכונה ג' בב"ש, היענות נמוכה של סטודנטים גרמה לכולנו לשמוח שלא הייתה שם תקשורת לסקר את זה.

חודש של שביתה, היום הלכתי לשלם את התשלום האחרון של השכ"ל (1500 ש"ח, ממש קלי קלות להוציא את זה במכה http://www.asoccer.co.il/forum/html/emoticons/dry.Xxx ). הסתכלתי על הטופס וגיליתי דבר שפשוט זיעזע אותי: אני סטודנט בשתי מחלקות כרגע, מדעי החיים והמחלקה לחינוך (אני עושה תעודת הוראה). שכ"ל הוא פר נקודת זכות וגיליתי שבמחלקה להוראה הנקודות זכות יותר יקרות מאשר במחלקה למדעי החיים (2.4 לעומת 2.6). למה? כובע. כנראה שהאוניברסיטאות כבר הנהיגו את השכר לימוד הדיפרנציאלי והם יודעים שאני הולך להתעשר מהוראה, הרי המורים הם עשירי הארץ הזו... גועל נפש.

12. הרצליה עד המוות מנהל ראשי מנהל ראשי

וואו, בכל מקרה תזכיר לי ללחוץ לך את היד. אני לא מכיר הרבה שבכלל מעוניינים ללמוד הוראה(וקשה לי להאשים אותם במצב המחפיר של המורים היום), וצריכים את הצדיקים האלה כי בסופו של דבר עד שישנו פה משהו בחינוך, לא יהיו את המורים המתאימים...

נערך לאחרונה ב: ‏14/5/07
  13. AW forever Member

אין מה ללחוץ את היד, אני לא מתכנן את עתידי המקצועי בתור מורה. אני חושב שזו עבודה חשובה ומהנה שיהיה נחמד לי לעשות אותה בזמן לימודי התואר השני (שוב, אין תסריט בארץ שאתה עושה תואר שני ולא עובד) והמסלול של תעודת הוראה דורש ממני ממש אפס השקעה, שזה דבר עצוב בפני עצמו. אם מישהו שאל את עצמו למה ההשכלה חשובה לעתיד המדינה, שיבוא למסלול להכשרת מורים ויראה את הרמה של התכנים שם, וזה עוד במסלול אוניברסיטאי, אני בכלל לא רוצה לדמיין מה הולך במכללות הקיקיוניות של הוראה שיש בכל חור.

14. AW forever Member

15. דנידין Member

הרי זה ברור שאם הסטודנטים ישבו על התחת כמו מרבית הציבור הרקוב אז שכר הלימוד יעלה ויעלה בזמן שגם היום הוא גבוה מידי. העם הזה התרגל לקבל כל גזירה שנכפת עליו, וזה הדבר הכי גרוע שיש. בכל מדינה מערבית מוחים על גזירות ממשלתיות שלא עונות לצרכי הציבור בהפגנות או חרם מוצרים וכו' וכו', אך בישראל משהו הולך ונרקב ולאנשים יוצא החשק להלחם במשטר המדכא והאטום.