קודם כל מישקה, שאתה מגיב על הודעה שלי, על תדלג על התכון. אני בדעה שלך יא סוביטי משוגע, ששלום עם סוריה זה משהו חשוב. ולהגיד שאני מבססת את הדעה שלי על ''סטיגמה'' זה קצת דבילי. כי אולי לך זה לא כל כך טרי, אבל העובדה שאני הייתי צריכה לפני חצי שנה בלבד לעוף מהבית שלי בגלל מטח קטיושות, כן גורמת לי להיות סקפטית. לעשות שלום זה בסדר העדיפויות ובלי ספק לפחות בחצי הכוס, נפיק מזה רק תועלת. אבל סוריה לא הפסיקה ביום אחד להיות האויבת שלנו, והשטחים האלה כבושים או לא, הם אזור רגיש שבמידה והמצב ישתנה יהוו איום גדול עלינו. ונכון שאתה בא וטוען שהצבא שלנו חזק משל סוריה, ידוע. אבל זה לא סותר אף טענה שלי.
את סוריה לא ממש מעניין הנושא הפלסטיני, מעניין אותה שנחזיר לה את הגולן, עד אז היא אוייבת שלנו. כל מי שמטיל ספק היום בוודאי היה מטיל ספק גם ב-79, ותגידו שלתת את הסיני לא השתלם.
כמה שאני נחשב בצבא לשמאלני קיצוני כאן תמיד אני יוצא איכשהוא ההיפך. צאו מהחלום שאתם נמצאים בו. יש הבדל גדול בין מצרים לבין סוריה, אתם יכולים להמשיך לחשוב כאילו אותו שלום קר עם מצרים יהיה גם עם סוריה אבל המקרה מאוד שונה כאן. מדובר בסוריה והיא לא מהיום תומכת גדולה בטרור ועד היום לא ניסתה להראות כוונות רציניות באמת לשלום אמיתי. בימי המלחמה אסד הכין את הצבא שלו למלחמה, הוא הזרים כוחות לגבול והתגרה בצבא שלנו לא פעם וכל זה לצד דיבורי שלום. זאת התנהגות?זאת הצהרת כוונות? ישראל נכוותה מאוד מההתנתקות ויש היגידו גם מהנסיגה החד צדדית מלבנון (למרות שכאן אני מסכים לגמרי שאסור היה להישאר שם) ואנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו לוותר על הגולן שהוא גם נכס אסטרטגי בטחוני ולא בטחוני (שאני אזכיר לכם שהסורים מנסים כל הזמן להטות את מי הבניאס כדי לשבש לנו את הזרימה לכנרת? או שגם את זה הספקתם לשכוח?) .
סוריה לא המציאה את שיטת הלחץ כדי לזרז תהליכי שלום. אפשר לחשוב שאנחנו לא עשינו את זה עם הפלסטינים. אתה מחזיק יותר מדי מהמצרים נראה לי, זה אותה מדינה ששדר הטלוויזיה הלאומית שלה קילל את פנסטיל במונדיאל. זה אותה מדינה שאחד מהמתמודדים על הנשיאות בה מבטיח לבטל את הסכם השלום עם ישראל. זה אותה מדינה על שטחה בוצעו מספר פיגועי טרור משמעותיים בשנים האחרונות. ועדיין, השלום הסמלי הזה חיוני. לגבי סוגיית המים - בכל הסכם סורי יובהר חד משמעית שלישראל יש ריבונות על מי הירדן והכינרת והגישה היחידה של הסורים אל המקורות האלה תהיה לצרכי תיירות. מה שלא ברור לי ממכם, זה למה אתם חושבים שסוריה רוצה לחתום הסכם שהיא לא תכבד? כדי לקבל במשך כמה חודשים תמיכה לפני שגם אנחנו וגם ארה"ב נתחיל להתבכיין שהיא לא מבצעת את חלקה? הרי בכל מקרה סביר להניח שפינוי הגולן ייקח כשנה וחצי (זו הייתה הדרישה הסורית בזמנו, ישראל רצתה אף יותר), זה לא מספיק זמן בשביל לבחון את הרצינות הסורית?
הבעיה שלי עם הסורים שהם דומים מידי לפלסטינים. להם נתת שליטה, רובים והיו הסכמים ותראה לאן הגענו. אני חושב שזה מסוכן מידי כדי לתת לסורים את מה שהם רוצים, אני מציע שבזמן שיחות השלום נראה תוצאות אחרת אין על מה לדבר. אני לא יודע אם אתם מודעים לחשיבות של הגולן שאתם מנסים להיפטר ממנו בכזאת קלות באמת. אני ממש לא מחזיק ממדינה ערבית כלשהיא בטח שלא ממצרים, אני רק מבקש לא להשוות בינה לבין סוריה כי מה שקרה וקורה ביננו הוא שונה ואין צורך להשוות בין המקרים.
למה אתה פה? בשיא הרצינות בשביל מה? יופי סלע תרוקן את הכנרת, אני תכף מוציא את היורו מהמגירה כדי לממן לך את הכרטיס לברלין.
נראה לי שמה שניסו לומר לך, זה שאת אותן הדעות ההיסטריות והלחוצות החוו גם לפני השלום עם מצרים. גם אז היו גנרליסימואים שהסבירו ש"סיני זה העורף האסטרטגי של ישראל", ואם נחזיר את סיני המצרים "יחתכו את המדינה לחצי ב3 שעות". מוטה גור, שהיה הרמטכ"ל כשסאדאת בא לארץ, היה בטוח שזו מזימה מצרית לרצוח את ראשי השלטון בישראל, ושמתוך המטוס יפרוץ קומנדו מצרי ולא הנשיא סאדאת (שהוא היה, ד"א, מעשן חשיש כבד ביותר). היו כמובן קשקשנים כמו ביבי (שכשהיה רה"מ תלה במשרד שלו תמונה של גמלא כדי להראות ש"זה שלנו") שהסבירו ש"לא ייתכן שישראל תיסוג מערש העם היהודי-סיני", והיו כמובן את אלו שהיו מאוהבים בחופי סיני, במרחבים, בטבע ובגראס (מקביל להרים, מעיינות ויינות ברמת הגולן) ולכן לוותר על סיני היה נראה להם טמטום ממדרגה ראשונה. ובכן גס וואט? מתברר שאפילו העובדה שהנשיא שחתם את הסכם השלום עם ישראל נרצח ע"י קיצונים, ההסכם עדיין מכובד ע"י המצרים, סיני נשאר שטח מפורז לגמריי מצבא מצרי והחזרתו+ ההסכם עם מצריים היא היא ה"עורף האסטרטגי" של מדינת ישראל בדרום. ההיסטוריה היא כאן בשביל שנלמד ממנה.
והיום אני יכול לבוא ולנפנף במסמכי המודיעין שאל קעידה פרוס באותו שטח מפורז שהיום הסכנה של אירגון הטרור מספר אחד בעולם נמצא לך ליד הבית, ליד ניצנה, ליד שדה בוקר. יש אנשים שיכולים להגיד שפינוי מסיני הביא לזה? אני תומך בפינוי תמורת שלום אבל אני מבקש לראות צעדים בוני אמון וכרגע לא רואים צעדים כאלה שסוריה מארחת את חאלד משעל, נותנת חסות לחיזבאללה כדי למוטט את סניורה ושיהיה לה כלי להתגרות בישראל ונותנת לאל קעידה שטחי אימון בחינם.
עכשיו אני חייב לזוז, החובה קוראת לי ולכן אני לא אוכל להשיב ואני אסכם זאת בכך שאני מוכן לוויתורים תמורת שלום, בתור אחד שהצביע אמת בבחירות האחרונות אני מודע לכך שיגיע היום שניאלץ להחזיר שטחים אבל אני רוצה צעדים שיבנו אמון וכרגע עם המהלכים של הסורים שע"פ הערכות מודיעין אמינות מנסה לגרום למלחמה חוזרת אני לא רואה שום הצדקה להחזיר להם שטח כמו הגולן.
נסטה, אני לא יודע בן כמה אתה, וכמה אתה מתעניין בהיסטוריה בכלל ובהסטוריה של מדינת ישראל בפרט, אני לא מדבר איתך על אל-קעידה, אני מדבר איתך על זה שלפי ההסכמים עם ישראל למצרים אסור להכניס לסיני צבא שהוא יותר מחיילים עם נשק קל. והמצרים מכבדים את זה. ואין שום סיבה שהסורים לא יכבדו את זה. אז מה הקשר לאל-קעידה? תאמין לי שמובארק, שניצל לפחות פעם אחת מנסיון התנקשות ע"י קיצונים איסלמיים, שהוציא את "האחים המוסלמים" מחוץ לחוק במצרים, שמכוון את הכלכלה של מצריים שתלויה מאוד בהכנסות מתיירות ונפגעת מאוד מפיגיעום- הדבר האחרון בהחלט שהוא רוצה זה נוכחות של אל-קעידה במצריים.
אל תזלזל, אני אוהב היסטוריה ואני יודע היסטוריה היטב ומכיר את ההסכם עם מצרים, סה"כ הבאתי דוגמא לכך שהשטח המפורז היום הוא לא כל כך מפורז. עם יותר משאבים לאזור המצרים יכולים לדעתי להילחם יותר טוב בטרור שהולך בסיני וממה שראיתי ששירתי באזור הם לא משקיעים דבר שם, על הגבול שלהם מסיירים אסירים או סתם אנשים עם התנהגות נפשית מוזרה (המסכנים נמצאים שם לתקופות של יותר משנה!).
יניב, אתה יודע מה הבעיה שלך? שאתה יודע מדי קורא עיתונים ואתה יותר מדי מושפע מהמדיה ותיקשורת שלנו. אני למדתי לא להקשיב לצד הזה ולא לצד הזה. הם ( הסורים) אומרים שאנחנו הרשעים שלא רוצים שלום, ושהגולן זה שלנו וכו. אנחנו אומרים ההיפך עליהם. האמת חבוייה איפשהו באמצע, תאמין לי ואל תאמין לכל הלוקשים שהעיתונות מוחרת.
אל תהפכו אותי לאוכל מדיה. התוצאות עם מה שקורה עם השטחים מדברות בעד עצמן, אני מבקש לראות צעדים בוני אמון ואם נראה תוצאות אז לא תהיה ברירה אלא לוותר על הגולן.