המחאה החברתית

הנושא בפורום 'פורום אוף טופיק' פורסם ע"י Nesta, ‏18/7/11.

1. Dennis Bergkamp משתמשים של כבוד היכל התהילה

http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/dunno.Xxx

מי אמר שהחליטו שם על צבא מקצועי?

אמרו שהצבא לא מתנהל כמו שצריך והמליצו להתחיל לשלם לחיילים - או כדבריך "צבא של שכירים".

פלאקאט - התגעגעתי להודעות החוכמולוגיות.

אני לא יודע למה אתה מתכוון בדיוק ב"המערך הטכנולוגי" אבל למה שהצבא לא ישתמש בחברות אזרחיות כדי לנהל חלק גדול מהמערך הזה? הרי כבר היום חברת "אלביט" היא עמוק בתוך פרוייקטים שונים של הצבא.

כן, צה"ל היה מעדיף לגייס אוכלוסיה שמשרתת שנה וארבע בצבא... ברור.

מדובר ב"השתמטות לייט" אבל כמובן שזה בסדר כי זה מסיבה דתית. לא מפתיע אותי שאתה אחד מהפטריוטים הנלהבים שנלחם במשתמטים אבל כשזה עם כיפה אז זה אחלה של ציבור שצריך להלל אותו.

2. FelaKaT Member

מטעמי ב"מ.

איך זה בדיוק השתמטות לייט, אם רובם הגדול מתגייסים לקרבי (במיוחד ליחידות מובחרות), הרבה מהם נשארים מעבר לשנה וארבע (מ"כים, קצינים) והם מהווים אחוז לא קטן ממערך המילואים (שאותו הם עושים לעיתים תכופות)?
    וזה שיש להם כיפה מטה רק את הדיעה שלך, הרי הדיעות שלי לגבי ההשתמטות של החרדים ועשיקת קופות המדינה ידועה.

נערך לאחרונה ב: ‏19/8/11
  3. אלי מתחן Member

ביום שצבא יוכל לתפקד כשכולם בו קצינים הנקודה תהיה רלוונטית.

ואני לא מצאתי שום הבדל בין הימין הקיצוני ובין האנשים האלה. בשני המקרים מדובר על אנשים ששום דבר מלבד האידאולוגיה הפרטית שלהם לא מעניינת אותם ומוכנים לסכן ולהקריב חיי חיילים ואזרחים כדי להגשים אותה.
    אני לא רואה איך זה עושה אותם יותר פטריוטים מאשר את השמאלנים.

4. Dennis Bergkamp משתמשים של כבוד היכל התהילה

עזוב את הקצינים והמ"כים (ברור שאליהם אין לי טענות), ברור שזאת השתמטות לייט, הכשרה של לוחם חי"ר לוקחת מינימום שמונה חודשים, וזה משאיר שמונה חודשים שהוא באמת תורם מעצמו לצה"ל (תוריד חפש"ש וימי חופש וקיבלת חצי שנה).

יחידות מובחרות? לדעתי אותה קטגוריה כמו הקצינים והמ"כים, אין מצב שבייניש יתגייס ליחידה מובחרת ויעשה רק שנה ו-4, זה אפילו לא מספיק בשביל ההכשרה שלו ועוד בד"כ חותמים שנה קבע - אז שוב, אתה מדבר על המיעוט שאין לי טענות אליו.

למה אני לא יכול לדוגמא להתגייס לקרבי במשך שנה וארבעה חודשים ולגמור עם זה? האם לדעתך זה היה בסדר אם חילוני יעבור מסלול כזה? ברור שלא אבל הצביעות לא מפתיעה.

הייתי שמח אם תסביר לי איך בדיוק בייניש עושה יותר מילואים מאדם רגיל.

לגבי המערך הטכנולוגי - קשה לענות כי לא ממש הסברת למה אתה מתכוון, אבל אפשר לשלב את החברות האזרחיות איפה שזה אפשרי, ובמצב חברות ההייטק היום אני בטוח שלא תהיה שום בעיה למצוא אנשים בקבע לזה... בכל מקרה יותר מקצועיים מהחיילים של היום הם בטוח יהיו.

ג'ו קול :

למה הוא לא יכול? מבחינה כלכלית זה בהחלט אפשרי ואפילו עדיף.

5. Nesta Warden of Milano היכל התהילה

בדיוק. אני לא רואה את רוב אנשי הקריה ממשיכים ללכת לשם שיש להם אלטרנטיבה.

שהם עוזבים את השירות נותר חור גדול בכח אדם, ואז מי שנותר ביחידה משלם על זה במשמרות מצומצמות, ע"ע 4-4. ובעיות נוספות.

יש אנשים כאלה והם נקראים נגדים. אני לא רואה את התסריט שלך מתרחש, יש הרבה אנשים היום שנשארים קצינים שנה וארבע חודשים בשביל סיבות אידיאולוגיות ואח"כ ממשיכים הלאה בחיים שלהם, הם לא רוצים להמשיך בכל מחיר בקריירה צבאית גם אם הם מרוויחים יפה.

בני, אהוד ברק הוא ממש לא שמאלני, חייל מוכשר ככל שיהיה הוא אחד הפוליטיקאים הבזויים שהיו למדינה הזאת וגם ללא ספק ראש הממשלה הגרוע ביותר שהיה פה.

6. לייזר Member

מה שאני יודע על הצבא מארבע השנים שהעברתי על מדים כחייל, מפקד ומילואימניק ברמת סיכון א+ לא ממש רלבנטי לדיון הזה. אני סתם מדקלם כאן דברים אותם כתבו אנשים שמכירים את המערכת הרבה יותר טוב ממני. אני חוזר על דברים אותם אמרו רמטכ?לים, ראשי אכ?א, אינספור קציני מטה בכירים בצה?ל וכלכלנים מובילים. 

מה שראוי לציין זה שמש?ק ממטרות מכיר את הצבא יותר טוב מכל חייל קרבי.  הצבא הוא 90% עורף ומנהלה, כאשר הלוחמים חיים בבועה. את רוב השנתיים הראשונות של השירות שלי העברתי בבסיסי אימונים שונים ושטחי אש: זו לא המציאות של צה?ל ובתקופה הזו למדתי הרבה על המון דברים, אבל על הצבא כמערכת לא למדתי כלום. מש?ק ממטרות, לעומת זאת, לא עושה דבר ובכך לא רק שהוא משקף בצורה נאמנה הרבה יותר את החייל הממוצע אלא גם מוצא זמן לשבת בשק?מ\שק?ל ולראות איך כולם סביבו מתחפ?שים ב10 בבוקר. הוא יכול לראות את שלושים הנהגים של היחידה שלו משחקים כדורגל במגרש חניה בו חונים שבעה רכבים בלבד. הוא יכול לראות את מש?קית החינוך מאפרת את פקידת הרישום. אם הוא לא היה מסטול מליל אמש הוא גם היה רואה את הכבאים עובדים קשה על השיזוף שלהם מאחורי סככת הרכבים בפינה שלהם של הבסיס. מה שהוא באופן ודאי רואה זה איך הרס?ר שלו, מדי יום, מחפש עבודה עבורו ועבור עשרות חיילים אחרים שאין לצבא רמז של צורך בהם. צובעים קירות, מדרכות, עצים ופנים. אני לא ראיתי כלום מהעולם הזה עד לסמ?ר. אל תצחק על מש?ק הממטרות, סבא?לה - הוא יודע על צה?ל הרבה יותר ממך.

זה סיכום יפה של האשליה שיש לרבים לגבי הצבא, אשליה שמתרחקת מהמציאות עם כל יום שעובר ועם כל מחזור גיוס חדש בו נשבר שיא שלילי של שיעור המגויסים. העם אמר על הדברים האלה ?זין?. בקושי אחד מתוך כל שלושה בני 18 מתגייס; אחד מתוך 20 (!) עושה מילואים פעילים. במצב כזה חסרי מושג למיניהם עדיין צועקים צבא העם, אבל העם עצמו מזמן נטש את הרעיון הזה. אתה אולי נולדת בתחילת המאה הקודמת, אבל העולם התקדם מאז.

בעגלות, אגב, עובדים כנראה הילדים שלך. את העצות שלי אני אכתוב כאן באותו החופש בו אתה מפזר את השטויות שלך: את ההוראות שלך אתה יכול לשמור לשבויי שולחן ארוחת הערב שלך, אם הם עדיין לא ברחו.

אני שמח לראות שהתפתח כאן משהו שדומה לדיון עובדתי.
    בקצרה על ביינישים: צה?ל לא רוצה בהם ולפני חודשיים הצבא אסר לגייס אותם ליחידות מובחרות מבלי שיוותרו על מסלול השירות המקוצר כחלק מהתהליך. הסיבות לחוסר העניין של הצבא בהם ברורות ואני חושב שהן הוסברו כאן

המערך הטכנולוגי שמבוסס על עתודאים אותם הצבא גם ככה ?משחד? בהצלחה? המערך הטכנולוגי בצה?ל מציע למתגייסים אליו הכשרה מעולה ונסיון רלבנטי ברמת אחריות גבוהה אשר יש להם ערך רב מאוד באזרחות. רבים מהמשתחררים מהמערך לא נזקקים כלל לתואר אקדמי אחרי שירותם כדי לנחות במשרה מאוד מתגמלת בזכות הניסיון אותו הם צברו במערכת. מי שחושב שתהיה לצה?ל המקצועי בעיה גדולה _יותר_ להתחרות בהיי-טק טועה: התמקצעות הצבא בתחום רק תעזור לו להשאיר את האנשים הטובים במערכת. גם כאן, אגב, המוטיבציה הכללית היא גבוהה ומי שחושב שהמתכנתים הם רודפי בצע ממורמרים שמתים להפסיק לעבוד על מזל?טים ומעדיפים שדרוג בשכר כדי לעבוד על קודים של בילינג לפלאפונים פשוט לא מכיר את האנשים.

בכלל, כל הניסיונות לצעוק ?לא יהיה כסף?, ?לא יתגייסו אנשים? וכד? הם שקר אחד גדול. עשרות צבאות עברו את המהלך הזה לאורך ההיסטוריה במקומות עם מוטיבציה הרבה יותר נמוכה לשרת מישראל ובכולם הצבא הפך ליעיל ומקצועי יותר. באכ?א ממליצים על המעבר כבר כמעט עשרים שנה: אתם חושבים שאתם מכירים את בעיות כח האדם של הצבא טוב יותר? ההתנגדות הרלבנטית היחידה בדיון הזה, באופן די משעשע, היא זו של gass. זו לא שאלה של כסף, תקנים, יעילות או כמות מגויסים. זו שאלה של אידאולוגיה.

הכוונה היא לא לאידאולוגיה ציונית (מורשת ישראל, עם אחד, אין לנו ערץ אחרת ושאר ססמאות) מול הבוגד השמאלני יוסי ביילין, כפי שgass מנסה לצייר זאת, אלא מלחמה של אידאולוגיה במציאות, החיים בסרט מול החיים על כדור הארץ. הצבא הוא גוף אינטרסנטי עם השפעה רחבה מאוד על החברה הישראלית. הצבא משתדל כל הזמן לשמור על מעמדו כקונצנזוס. אף על פי כן, הצבא ממליץ לוותר על המונופול שיש לו על כח האדם בין הגילאים 18-21. חשוב להבין שמדובר בצעד שמחליש מאוד את כוחו החברתי והפוליטי של הצבא - והצבא מעודד אותו. למה? כי ההתייעלות וההתמקצעות שינבעו מכך יהיו צעד ענקי קדימה עבורו. יצא לי, במהלך מלחמת המפרץ השניה, לחזות ביחידות ?מקבילות? של הצבא האמריקאי וצה?ל ואני חייב להודות שהרגשתי כלימה. בדיעבד, המצב היה טוב באופן יחסי - אני לא יודע למה ציפיתי מלכתחילה לראות דימיון כלשהו באיכות בין מערך מקצועני למערך שמורכב מבני 20 שמקבלים גרושים ומילואימניקים שמתים לחזור הביתה למשפחה ולעבודה. 

אל תדאגו לאיכות של הצבא או ליכולת שלו לשלם לחייליו. החיסכון הכלכלי שינבע מביטול שירות החובה הוא עצום באופן ישיר (מש?ק הממטרות יכול ללכת לעבוד ולתרום לתוצר הלאומי) ועקיף (האברך יכול להפסיק להעמיד פני לומד וללכת לעבוד גם כן). השאלה הגדולה ביותר היא אידאולוגית. האם אתם חושבים שערך ?צבא העם? קודם להתייעלות מקצועית של הצבא, לשדרוג כלכלי של המדינה ול?צדק חברתי?*?

* - זה ביטוי כל כך פופולרי כיום... מה צודק בכך שפחות מ40% מהבנים עושים ?שירות חובה? תמורת גרושים, כאשר הנותרים חיים כאזרחים חופשיים? הגיע הזמן להודות ש?צבא העם? קיים רק בראש של gass ולתגמל את המשרתים בצה?ל בהתאם. גם ככה כל אלו שמתגייסים כיום עושים זאת מבחירה בלבד, למה לשלם להם גרושים? גם ככה הרוב ?משתמט? משירות, סטיגמת ה?פושע? לא עובדת עליו. 

7. Gass12 Member

סבא לייזר.
    אתה יודע מעט מאוד עלי.בעצם כלום וזה בכל זאת מביא אותך לגבב ערימה של שטויות במעטה מתנשא של איש חשוב שיודע.
    יש לי חדשות נפלאות עבורך.תוכל להישאר במקום שאתה נמצא בו כשאני אמשיך לפקד על התאג"ד שלי.

נערך לאחרונה ע"י מנהל: ‏19/8/11
  8. לייזר Member

מצידי אתה יכול גם לקחת את מטוס הקרב שלך ולהפציץ את הבית שלי. אתה לא יודע עלי כלום (אבל אני מש?ק ממטרות, מוכר מוצרי ים המלח בעגלות) ואני לא יודע עליך כלום, אבל כשאני עונה לך בסגנונך אתה בוכה לאמא. זה לא משנה מי אני ומי אתה והניסיונות שלך לסתימת פיות הם עלובים. גם לו הייתי בכיר ה?משתמטים? ואחד שגר בארה?ב לא כי למדתי שם לתפארת ישראל אלא כי אני מעדיף למכור מוצרי ים מלח לפליטים עירקים מאשר לחיות לצידך, כל הדברים אותם אני אומר לא קשורים בי - ובטח שלא בך.

9. Gass12 Member

הם בהחלט קשורים בך. הוכחתי לך במשך שלוש או ארבע פעמים בעבר שאתה טועה ומטעה.
    אלא מה? לזכותך יאמר שאתה כותב את זה בביטחון מוחלט כאילו עכשיו נכתבו הדברים על לוחות הברית וירדו ממש הרגע מהר סיני.
    אתה יכול לנסות להמשיך למכור לוקשים לכאלו שאיסכימו לקנות.לדאבונך אני לא.מהטעם הפשוט שאני יודע שאתה בלוף!אתה סוג של צ'ק ללא כסוי.

נערך לאחרונה ע"י מנהל: ‏19/8/11
  10. אלי מתחן Member

כי צריך חיילים פשוטים, אי אפשר שכל אחד יתן פקודות למישהו אחר.
    חוץ מזה שבצבא מקצועי, מי שהולך להיות חייל הם בדרך כלל אנשים ברמה נמוכה יותר.

11. לייזר Member

Gass12,

כן, אניזוכר איך הוכחת לי שאין דבר כזה כמו אבולוציה על ידי כך שטענת שהטלגרף הפסיק לעבוד ברגע שהופיעו פלאפונים...

החיילים יכולים לתת פקודות לפלסטינאים...

אתה לא מבין את מה שהוא אומר לך: אפשר לשלם לכולם שכר נורמלי. רק בצבא המפקד מרוויח פי 10 מפקודיו. זה לא מצב נורמלי ומקובל בשום מקום אחר. לא צריך לתת לרב?ט פקודים, אבל אפשר לתת לו יותר משכר מינימום עבור המאמצים שלו למען בטחון המדינה.

השכבות החלשות יותר באוכלוסיה זוכות ליצוג נרחב יותר בצבא הקבע של צה?ל גם ככה. הצבא אינו מקום מרגש במיוחד עבור אנשים ברמה גבוהה (אלא אם הם ציונים ואפילו gass טוען, כמוני, שבחי?ר המוטיבציה גבוהה ללא קשר לשכר; האם היא תרד ברגע בו השכר _יעלה_? זה מה שאתה טוען), אבל ההתמקצעות של חייל במהלך שירותו חשובה הרבה יותר מכל דבר אחר, כולל נתוני הפתיחה שלו. עדיף חייל לא איכותי, אך מאומן היטב, מאשר מילואימניק. זו הסיבה שצה?ל לא רוצה את הביינישים חדורי המוטיבציה* ביחידות האיכותיות שלו: הם לא מתמקצעים מספיק וכתוצאה מכך תורמים מעט מדי כחיילי סדיר ומגיעים חלודים יותר כחיילי מילואים.

* - המוטיבציה של הביינישים: הם הולכים לגיבוש של יחידות מובחרות ואם הם מתקבלים אליהן, הם חותמים על ויתור שמבטל את השירות המקוצר שלהם על מנת להשתייך ליחידה היוקרתית. אם הם לא מתקבלים ליחידה ופשוט מגיעים לחי?ר, הם לא חותמים על שום ויתור ונותנים שירות קצר. לזה קוראים ?מוטיבציה?.  

12. vasisualy Member

מסכים ב-100%! אפשר לייעל אך אי אפשר להפוך צבא למקצוענית בלבד.

13. סטפן שאלוי Member

14. FelaKaT Member

המסלול שלהם הוא חמש שנים (מתוכם שנה וארבע שירות; רק בשנה הרביעית הם יכולים להתחיל לימודים אקדמאיים), היית מוכן להתחל את החיים שלך בגיל 23, אחרי שבזבזת בין 50 ל60 אלף שקל ובלי אפשרות לעבוד בשנים הללו?

הוא "משחד" אותם בהצלחה רק כי לעתודאים אין אלטרנטיבות טובות יותר, ברגע שהצבא יהפןך למקצועי תחום האפשרויות שלהם יגדל והטובים ביותר יברחו לכסף הגדול.
    אגב, דבר דומה קורה כבר היום - צה"ל מכשיר חיילים במגוון תחומים ומבקש מהם לחתום חצי שנה בתמורה, כמעט ואף אחד לא מוכן להישאר מעבר לכך כי ההכשרה מקנה לך שכר של יותר מפי 4-5 בחוץ. אם הצבא יהפוך למקצועי, אותם אנשים שצה"ל יכול לבחור עכשיו פשוט יעזבו למשרות הרבה יותר נחשקות בחוץ. מי צריך משמעת צבאית כשאפשר לעבוד במקום טוב יותר, מערכת חכמה יותר ועבור כסף יותר טוב?
    עוד לא הגענו לדבר על תפקידים אחרים כמו מודיעין ששם לאנשים בכלל לא תהיה סיבה להישאר.

אגב, זה נחמד לצייר את זה כאילו כל מי שלא יתגייס לצבא ילך לעבוד/ללמוד ויתרום למדינה, אבל צריך לקחת בחשבון שזה יכול להגדיל את אחוז האבטלה והפשיעה בישראל.

לייזר, הייתי שמח אם אתה יכול להביא פירוט על צבאות שעברו לצבא מקצועי (חיסכון בכסף, אחוזי האבטלה לפני ואחרי, אחוזי הגיוס וכו).

נערך לאחרונה ב: ‏20/8/11
  15. JR-Riquelme Member

אני סופר 15 גרדים ממקום בלי ממד וערוץ 2 מראה את הסמרטוטים מוחים על דירות. טפי