המחאה החברתית

הנושא בפורום 'פורום אוף טופיק' פורסם ע"י Nesta, ‏18/7/11.

1. ADP משתמשים של כבוד היכל התהילה

אני נוטה להסכים, אבל מה אתה מנסה להגיד?

מחירי הדיור בארץ (לא רק בת"א) יקרים, מחירי מוצרי החלב יקרים, מחירי גני הילדים ומחירי המים, יוקר המחייה פה נוסק ונשמע כאילו אתה מוחה כנגד המפגינים.

יש פה מחאה כל כך צודקת (כשיש לה יעדים כמובן) ואתה פשוט רוצה להמשיך לשתוק?

2. vasisualy Member

היה פעם איש חכם שברך מרוסיה אחרי מהפחת הבולשביקים ב-1917. שאלו אותו פעם - כמה סכסוכים יש בינו ובין קומוניסטים. אחת, ענה האיש, בנושה האגררי - הם רוצים לראות אותי עמוק באדמה, ואני - אותם.

הנושה הכלכלי - הוא חשוב, מהחשובים. אין פה על מה להתווכח. רק שזה ממש, אבל ממש לא איום קיומי של מדינה שלנו ושל אזרחי מדינה שלנו. האם יש לנו בעיות כלכליות במדינה? יש ועוד איך! לא פחות מכל מדינה אחרת נורמלית. האם זה הבעיות שסביבם התחיל (ונמשח) הבלגן? בשום פנים ואופן! האם הדרישות שהועלו במחאה תעזרו לפתור את הבעיות? לא, להפך.

ארשה לתת דוגמה אחת מהרבה שיש לי. אני אפילו לא אקח את עצמי. ההורים של אשתי. הם עלו ארצה בגיל מתקדם, בני 50+, עם 2 ילדים (אחד עוד למד בבית-ספר כמה שנים). שניהם - מהנדסים עם תואר שני, בלי שפה, בלי שום סיכוי למצוא עבודה במקצוע. אז הם עבדו לא במקצוע, ולא בעבודה של מהנדסים. אבל עבדו! ולא כמו ויקי כנפו (אם אתה זוכר את היצור הזה), שהיא גם ממצפה רמון, רק שלא בא לה לעבוד. אחרי כמה שנים הם קנו דירה לא גדולה (3 חדרים) בבאר-שבע ואברו לשם. וגם שם הם עבדו, תמיד מצאו להם עבודה. בינתיים ילד סיים ב''ס והלך לאוניברסיטה (שנתיים צה''ל לפני), והם מימנו לא תואר. ועוד תואר. והתמחות... בקיצר - השקיעו בו לא מאת, הרבה שנים. אך גם בדרך קנו (בלי לקחת משכנתה) דירה בראשון לציון. שוב לא גדולה - שוב 3 חדרים, הם פשוט רצו לאבבור למרכז, יותר קרוב לנכדים. חמותי כבר יצאה לפנסיה אך חמי המשיך לעבוד, כי פשוט לא יכול היה לשבת בבית. למרות גילו (כבן 70) הוא כן מצא לעצמו עבודה ועבד כמעט עד שנפטר (סרטן שלא היה אפשר לעשות כלום). זה לא היה לפני עשרות שנים - הוא נפטר לפני פחות משנה. והם אף פעם לה הרגישו כילו הם במצב של איום קיומם. ואף פעם לא רצו להפגנות ומחאות. אגב, הם תמיד היו עם דעות סוציאליסטים עד קומוניסטיים. ועכשיו תגיד בכנות - אתה חושב שאותם צעירים בתל אביב נמצאים במצב יותר נחות מהמצב של ההורים של אשתי כשהם התחילו את החיים שלהם כאן? או שהם קיבלו הרבה יותר ממה שמקבלים אנשים אחרים שגרים בפריפריה?

ואני שוב אחזור - יש דברים וצריכים וחייבים לשפר מנושה הרווחה במדינה. אבל מחאה הנוכחית - היא פוליטית לגמרי ללא שום קשר אמיתי לצרכים סוציו-אקונומיים.

3. A. Arshavin Member

לדעתי אחד הנושאים החשובים ביותר הוא זה שנראה שנזנח במחאה הזאת - התחבורה הציבורית.
    איך מדינה ששואפת להיות מתקדמת, אין בה אפילו רכבת תחתית אחת ראויה לשמה? או מערכת של רכבות עלית רגילות בפריסה ארצית (ואני מתכוון לכל הארץ, כולל אילת וקריית שמונה כערי ה''קצה'' הגיאוגרפיות, או יקנעם לדוגמא כעיר מתפתחת שרמת התחבורה הציבורית בה, מנסיון, שואף לאפס)? או מערכת אוטובוסים ראויה לשמה, גם כן, בפריסה ארצית?
    מעבר לזה, שזה כמובן יצמצם את המרחק בין הפרפיריה למרכז, ויוכל לגרום להרבה מאוד צעירים לעבור לפריפריה אבל עדיין להיות 'קרובים' אליה. בנוסף ישנו גם את העניין של האוכלוסיות החלשות, שכידוע משתמשות כמעט אך ורק בתחבורה ציבורית.

4. סטפן שאלוי Member

יש! יששש!

מחאת חברי-הכנסת הצליחה: יקבלו תוספת ביגוד של 4,000 ש"ח נטו! http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/champions.Xxx

5. vasisualy Member

תחבורה ציבורית ופרט ופיתוח פריפריה בכלל - זה רק חלק מהנושים שבאמת חשובים, אך למרבה הפלא לא עלו כנושי המחאה. וסיבה פשוטה - זה לא מחאת רווחה אלה מחאה פוליטית.

6. A. Arshavin Member

אני לא חושב. זה אולי התחיל כמחאה פוליטית, אבל זה בדרך להגיע למחאה כוללת של העם.

7. Gass12 Member

הפיתרון הזה מתאים לפאריס וסביבותיה על מאות אלפי הנוסעים מידי יום.
    אז מי זו תל אביב? ובאותה הזדמנות גם לערים השכנות.
    אתה עולה לRER ברחובות/לוד/רמלה/נתניה. מחליף רכבת לקו תחתי כמו במטרו.
    באיזור איילון צפון או דרום לחילופין.לפעמים גם אין צורך להחליף.והנה הורדת כחצי מליון מכוניות מן הכבישים העמוסים לעייפה.
    חסכת בדלק
    מנעת זיהום אוויר.
    אנשים מגיעים פחות לחוצים פחות עייפים לעבודה.
    שיחררת פקקים.
    פתרת באופן חלקי את בעיית הדיור כי באמת אי אפשר שכולם יגורו בת"א.
    מקסימום חצי שעה מהבית אתה בעבודה.
    אז למה לשלם 6000 ש"ח לדירת חדר וחצי כשאתה יכול לכבות את האש לסיר בעודך מתקלח?.

http://he.wikipedia.org/wiki/RER

8. דנידין Member

http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/biggrin.Xxx

9. vasisualy Member

נערך לאחרונה ב: ‏1/8/11
  10. Nesta Warden of Milano היכל התהילה

שפטל הוא דמגוג לא פחות גרוע מאורי אבנרי. אני לא אוהב את הכיוון שהמחאה תופסת, לבקש שהמשא ומתן יהיה מול רה"מ בלבד כאילו אין לו מה לעשות כל היום חוץ מלפגוש אותם ועוד מול מצלמות..זה כבר שיגעון כח.

המחאה היא על דברים אמיתיים ועל יוקר מחייה ועל כשלי שוק רציניים. להגיד שהכל מומצא זה זבל מהסוג המסריח ביותר.

11. דנידין Member

הוא גם לא מדייק בדברים. אמר שבאנגליה היו לימודים חינם בשנות ה-60 וזה "גרם" בהמשך לכך שהלימודים יהיו יקרים, הרי שזו שטות גמורה. בצרפת, גרמניה ועוד כמה מדינות במערב ומזרח אירופה יש לימודים חינם כבר מעל לחצי מאה ואין שום בעיה.

נערך לאחרונה ע"י מנהל: ‏1/8/11
  12. vasisualy Member

עורך-דין == דמגוג. בלי קשר לשם של בנאדם. אבל זה לא אומר שכל דבר שהוא מספר - שקר. לא מעניין אותי כמה באמת אנשים היו שם (אני מאמין שיש במדינה שלנו מספיק אנשים שילכו אחרי כל דמגוג). אבל נתון לגבי מסים - זה כבר הרבה יותר מעניין. כי אם הוא צודק - אז כל הסיפורים לגבי "נטל מיסוי של מעמד הבינוני" - שקר אחד גדול. גם בזה שאם לא יהיה כדאי לחברות\אנשים להשקיע כאן (וזה הכיוון של מחאה) - אז פשוט לא ישקיעו כאן וכסף תלך למקום אחר. בדיוק כמו שקראה עם תעשיית טקסטיל - איך שזה הפל להיות לא משתלם, כל המפעלים הועברו למצריים, סין וכו'. מישהו חושב ש"טאייקונים" הם כאלה פילנתרופים שיהיו מוכנים להפסיד הרבה כסף כשאפשר להמשיך ולהרוויח במקום אחר?

אני לא יודע את המספרים, אבל מבין טיפה בלוגיקה. זה שבמדינות אחרות יש לימודים בחינם - שה לא אומר שום דבר לגבי מחיר הלימודים באנגליה, ואיך הלימודי חינם השפיעו לכלכלת המדינה.

נערך לאחרונה ע"י מנהל: ‏1/8/11
  13. דנידין Member

הוא אמר שאי אפשר להוביל למהלך של לימודים חינם בשום מדינה כי אף אחת לא תעמוד בעומס. לקח דוגמא של מדינה שכנראה לא עמדה בעומס ההוצאות (ואולי כן אבל סתם החליטו לוותר על זה) והזכיר רק את אותה מדינה (אנגליה). הוא שכח שבמקומות אחרים באירופה חוק חינוך חינם ממשיך איתך עד המוות. הוא בחר שלא להזכיר את שאר אירופה כי הוא הריץ דמגוגיה זולה כמובן.

נערך לאחרונה ב: ‏1/8/11
  14. Lebron Member

שפטל הוא אחד האנשים הכי לא אמינים שיצא לי לשמוע אותם. מרבית הדברים שהוא אומר ומציג כ"עובדות", כלל לא נכונים, כך שאני ממש לא מתרגש מדברי ההבל שהוא אומר.

15. vasisualy Member

אבל לא אתה ולא אני לא יודעים איך משפיע "חינם" הזה למצב הכלכלה של אותם מדינות. עדיין יכול להיות שזה נטל שהם מתקשים לסחוב אבל עוד יותר קשה לבטל אותו.
    שוב - אני לא אומר שהוא צודק בדוגמאות שלו אך אם אתה רוצה לתת דוגמה נגדית - אל תשתמש באותו תרגיל, תהיה מדויק בפרטים הקטנים!