הולנד:ישורת אחרונה בקיץ: דה זאיו נוחת באייאקס

הנושא בפורום 'פורום כדורגל עולמי' פורסם ע"י הרצליה עד המוות, ‏23/8/08.

1. Andrei Kanchelskis Member

de Middenweg אני חייב לתקן אותך ולהבהיר לך משהו חשוב:
    הרבה לפני שהומצא הרעיון ההרסני הזה שנקרא חוק בוסמן אייאקס סבלה מבריחה של כוכבים בשיאם והקבוצה מעולם לא הייתה בטופ האירופי במשך תקופה ארוכה! מאז ומתמיד נחשבה הליגה ההולנדית לחלשה וכשאייאקס פתאום זרחה והיממה את אירופה בכדורגל מזהיר ושחקנים מעולים ובלתי נשכחים הקבוצה נחלשה ושחקניה הבכירים ראו בה כלא יותר מנקודת זינוק בדרך לליגות הגדולות של אירופה או לחלופין למקומות בהם הציעו להם יותר כסף מאחר וגם אז לא נחשבה אייאקס לקבוצה עשירה שיכולה להשאיר ולקנות שחקנים בסכומים גבוהים ומספקים.
    הכל התחיל בתחילת שנות ה-70 עם הקבוצה המפוארת והבלתי נשכחת שלדעת רבים נחשבת לקבוצה הגדולה בכל הזמנים. אייאקס בניצוחו של המאמן האגדי ריינוס מיכלס ולאחר מכן בניצוחו של הרומני סטפן קובאץ' הביאה לעולם את הכדורגל הטוטאלי הנדיר והחדיש ביופיו שאיתו דרסה את הליגה ההולנדית ואת היבשת כולה עם שלוש זכיות רצופות בגביע האלופות(73-71)ובד בד גם זכתה בשתי אליפיות מקומית ובעונת 72 שהייתה ללא ספק העונה הגדולה בתולדותיה היא זכתה בטרבל מדהים(דאבל מקומי וגביע אלופות)כוכבה הגדול ביותר של אייאקס ואחד השחקנים הגדולים בתולדות המשחק היה כמובן יוהאן קרויף האגדי וסייעו לו שמות גדולים לא פחות כמו יוהן נייסקס,ג'וני רפ,הארי האן,פיט קייזר ורוד קרול אותם שחקנים שהיוו חלק מרכזי גם בנבחרת הולנד המופלאה במונדיאל 74. אך דווקא אז לאחר הזכייה השלישית בגביע האלופות שנדמה היה כי שום כוח שבעולם לא יוכל לעצור את המכונה המשומנת החלה ההתתפוררות ובעקבותיה הדעיכה וכוכביה הגדולים של הקבוצה החלו לנטוש בזה אחר זה כאשר הגורם העיקרי והכמעט יחיד היה הגורם הכלכלי וזאת שנים רבות לפני שהומצא החוק האכזרי: תחילה היה זה רק יוהאן קרויף שהלך בעקבות הכסף הגדול לברצלונה שאר הכוכבים נשארו אך בלעדיו הקבוצה נראתה כבוייה ועייפה לחלוטין וסיימה את העונה ללא שום תואר, בעונה שלאחר מכן הפכה ההתפוררות למוחלטת כאשר עזבו את אייאקס גם נייסקס(הצטרף לקרויף בברצלונה),הארי האן(העדיף שכבר גבוה בהרבה מזה של אייאקס באנדרלכט הבלגית),ג'וני רפ(עבר לולנסיה הספרדית)ואחרון בחולייה הקטלנית פיט
    קייזר פרש מכדורגל. כך דעכה אייאקס קליל וירדתה מגדולתה באירופה וגם בהולנד למרות פה ושם אליפויות וגביעים היא כבר לא הייתה השולטת הבלעדית והתחלקה בתארים עם פיינורד ואיינדובהן אך הבעיה העיקרית ואולי הגדולה ביותר שבגללה התקשתה אייאקס לחזור למה שהייתה הייתה העובדה שהיא לא הצליחה להצמיח כוכבים ראויים כמו קרויף או נייסקס ובעיות כלכליות+חולשת הליגה ההולנדית(ולא חוק בוסמן!)מנעו ממנה לפתות שחקנים מהצמרת העולמית להגיע לשורותיה. ואז באמצע שנות ה-80 התחוללו המהפך והשינוי שאוהדי אייאקס כה ציפו לו:לראשונה מזה עשור הוציאה מתוכה מחלקת הנוער שני כוכבים צעירים ומוכשרים שעתידים להיות מהטובים בכל הזמנים העונים לשמות-מרקו ואן ואסטן ופרנק רייקארד, ביחד איתם ועם שחקנים גדולים אחרים אך הרבה פחות מהם הצליחה אייאקס לעשות סימנים של חזרה לצמרת האירופית כאשר בעונת 87 הגיעה סוף סוף לגמר אירופי אך לא לא לגמר האלופות אלא רק למחזיקות ובכל זאת אין להמעיט מן ההישג ובוודאי שלא מן הזכייה ההיסטורית בגביע אחרי ניצחון על לוקומוטיב לייפציג המזרח גרמנית 1-0(משער של ואן ואסטן)אולם הזכייה שנראה היה שתחל את דרכה חזרה של הקבוצה אל הטופ האירופי הייתה בעצם הסוף:רייקארד וואן ואסטן שני הכוכבים הגדולים של הקבוצה והגורמים העיקריים לזכייה נחטפו בבת אחת ע''י מילאן שבאותה עת בדיוק נרכשה על ידי ברלוסקוני שחולל בה מהפכה והחזיר אותה לגדולה אחרי שנים ארוכות של שפל. בלעדי השניים(שעשו בצוותא עם רוד חוליט קריירה מפוארת בשורות האיטלקים)נחלשה אייאקס קשות ולא רק שלא הצליחה לחזור לטופ האירופי אלא גם במסגרת המקומית חסתה בצילה המוחלט של איינדובהן(בניצוחו של הידינק ובכיכובו של קומאן ולאחר מכן רומאריו) שדרסה את הליגה במשך שש עונות מתוך שבע ולקינוח גם זכתה בגביע אלופות היסטורי(1988) ובדומה לאייאקס גם היא נפגעה קשות מההצלחה הגדולה ואיבדה את כוכביה אך זה כבר סיפור אחר שמיותר לפרט עליו כאן. בנוסף לרייקארד ו-ואן ואסטן איבדה אייאקס בעונות שאחרי (טרם חוק בוסמן) כוכבים גדולים נוספים בתחילת דרכם לטובת איך לא הליגה האיטלקית:דניס ברגקאמפ,ארון וינטר,רוב ויטסחה,ג'ון ואן שחיף,ו-וים יונק. ופה מסתיימת ההודעה ולמה אתה שואל? הרי אייאקס מאז ועד היום תמיד איבדה כל כוכב גדול שצמח ופרח בשורותיה ובמיוחד זכורים הכוכבים הגדולים של הקבוצה האדירה של העונות 96-94 שזכתה בגביע אלופות ראשון מזה 22 שנה אז במה שונים כל הכוכבים שציינתי שנחטפו מהקבוצה מאלו שנחטפו מאז עונת 96?אובכן התשובה היא פשוטה- עוד מלפני חוק בוסמן איבדה אייאקס כל כוכב גדול שצמח בשורותיה אחרי תקופה קצרה בה כיכב בה ולמעט דני בלינד מעולם לא היה בה כוכב שהיה סמל אמיתי ושיחק במדיה שנים רבות ובנוסף גם לפני חוק בוסמן לא משכו לתוכן אייאקס והליגה ההולנדית בכלל כוכבים גדולים שהיו מצויים בשיא הקריירה שלהם ולכן de Middenweg אני חושב שביטול חוק בוסמן הוא לא הפיתרון לבעיותיה של אייאקס ולהתרחקותה מהצמרת האירופית מאחר ובעיות כלכליות היו באייאקס מאז ומעולם!

נערך לאחרונה ב: ‏8/1/18
  2. Ajax Amsterdam Member

תקשיב פעם היה רק חוק של רק 3 זרים בקבוצה.קרויף המנהל של אייאקס הירגיז אותו ואז בגלל זה הוא גם הימד חבים שלא לעזוב וזה קרה.לריאל מדיד היו 5 שנה ללא זכיה בליגת האלופות

3. cazzo Il Capocuoco היכל התהילה

אני אוכל קוסקוס באותו זמן!

4. Nigel de Jong משתמשים של כבוד היכל התהילה

לא הבנתי כלום.

Andrei Kanchelskis הסברת את עצמך בצורה הטובה ביותר, חוק בוסמן הוא לא האשם העיקרי בהתרסקות של אייאקס.

5. de Middenweg משתמשים של כבוד היכל התהילה

מצטער ידידים יקרים, אבל אני צריך להכנס לדיון הזה מזווית אחרת.

אין ספק שבלי או עם חוק בוסמן אייאקס לעולם לא היתה מגיעה לאפשרויות הכלכליות של קבוצות הצמרת באיטליה, ספרד, אנגליה ואפילו גרמניה. הסיפור של של 'קנצ'לסקיס' מאד נכון, אבל עכשיו מגיע הנקודה איתה יש לי ויכוח אתכם. אחרי חוק בוסמן גם השחקנים הבינוניים עוזבים את אייאקס ללא בעיה. בעשור האחרון אני מניח שהקבוצה יצרה מספר כוכבי על אמיתיים: הנטלאר, שניידר, זלאטן, קיבו והבא בתור יהיה לואיס סוארז.

העניין הוא שאם חוק בוסמן לא היה קיים וחוק שלושת הזרים היה בתוקף האם באייאקס היו עוד משחקים שחקנים כמו ראיין באבל, נייג'ל דה יונג, אנדי ו.ד מיידה, סטיבן פינאר, הדוויחס מאדורו, ג'ון הייטינחה ואחרים? האם במצב של חוק שלושת הזרים שחקן כמו ראיין באבל היה עוזב כה מהר את אייאקס? אני יכול להתערב אתכם שלא. אנדי ו.ד מיידה? שער אחד באולימפיקו ואינטר היו מצרפים אותו כזר לקבוצה?

חבר'ה, על זה אני מדבר. אדם, חוק בוסמן גרם שאפילו שחקנים אלמונים כמו מאסיאו ריחטרס יכולים להרוויח יותר באנגליה מאשר בקבוצה בינונית בהולנד. אתה מכיר את ריחטרס? האם שחקן כמו ג'יאני זויפרלון היה משחק כזר בקבוצת תחתית באנגליה?

לדעתי שמתי אתכם בשחמט, אבל בוא נראה איך תצאו מזה http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/wink.Xxx

6. de Middenweg משתמשים של כבוד היכל התהילה

ולהיסטוריה של אייאקס.
    בסוף שנות השבעים אייאקס איבדה את כל הכוכבים שלה, עד בואם של ואן באסטן ורייקארד הקבוצה היתה במשבר. העניין הוא שאייאקס וותרה על השחקנים כה מהר כי הקבוצה היתה במשבר כלכלי. הקבוצה נכנסה לחובות ומכירת שחקנים כמו ואן באסטן היה הכרחי.

דבר שני, באותם השנים פ.ס.וו היתה הקבוצה העשירה בליגה. מי שמסתכל על ההרכב שלקח את גביע אירופה ב-1988 רואה כמה וכמה שחקנים של אייאקס. רונלד קומאן, ווים קיפט, סורן לרבי, פרנק ארנסן, ג'ון בוסמן, ג'רלד ואננברח, כולם גדלו באייאקס. פ.ס.וו קנתה אותם ישירות מאייאקס או רכשה אותם במקרה של קיפט אחרי הרפתקאה לא מוצלחת באיטליה (קיפט שיחק בפיזה). בגמר נגד בנפיקה פ.ס.וו שיחקה עם 4 שחקנים שהגיעו מאייאקס...(קומאן, קיפט, לרבי וכמובן ג'רלד וננברח).
    http://www.voetbalstats.nl/ec/1069.html
    אם אייאקס לא היתה בבעיות כלכליות קשות פ.ס.וו לא היתה מגיעה לגמר האלופות. אגב אל תשכחו שגם פיינורד סבלה מהמועדון על שם פיליפס. איבן נילסן? שיחק בפיינורד ולפני 1988 הקבוצה קנתה את חוליט גם כן מפיינורד. לפ.ס.וו היתה תמיד מומחיות אחת: שחקני הגנה.

אייאקס למעשה יצאה מהבעיות הכלכליות אחרי מכירת ברחקאמפ, וינטר, וינק, יונק, ואן הט שחיפ ובריאן רוי לקבוצות איטלקיות. שחקנים צעירים כמו האחים דה בור, מרק אוברמרס ואדגר דווידס קמו לתחייה...השאר היסטוריה. אייאקס עשתה נכון ועברה לאמסטרדם ארינה ואז הגיע ז'אן מרק בוסמן והשאר גם כן היסטוריה.

בקיצור, הסיפור שלך 'קנצ'לסקיס' ברובו נכון, אבל שכחת לציין בשנות השמונים את השנים השחורות. http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/wink.Xxx

נערך לאחרונה ב: ‏14/6/09
  7. de Middenweg משתמשים של כבוד היכל התהילה

עכשיו אני מבין http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/icon_thumright.Xxx

8. Nigel de Jong משתמשים של כבוד היכל התהילה

אם אייאקס הייתה פותחת קצת את הארנק אולי השחקנים שהזכרת היו נשארים, הם לא עזבו ביחד וכל אחד בתקופה שונה ומה גם שהליגה ההולנדית לא כל-כך מלהיבה.
    באיירן מצליחה לשמור על שחקנים 'בינוניים' גם עכשיו לעומת אייאקס ה'קמצנית'.

שי לא כל העולם סובב סביב אייאקס שעשתה כל טעות אפשרית ב-10 שנים האחרונות ולכן היא כבר 5 שנים היא נראית כמו פח.

9. cazzo Il Capocuoco היכל התהילה

זה לא בסדר, אתם לא צריכים לחקות את הגרמנים! מגיע לי לראות כדורגל אבל בזמן הזה???

10. de Middenweg משתמשים של כבוד היכל התהילה

היא 'קמצנית' כי היא צריכה לשמור על החוק בהולנד...מה לעשות שריאל יכולה עכשיו לבזבז כסף שאולי בכלל אין לה. מי יבדוק אותה? ראש ממשלת ספרד? שר האוצר או משפטים הספרדי? פלטיני?
    אני חוזר ואומר, אייאקס לא יכולה לבזבז כסף שאין לה. מה אתה רוצה שהיא תעשה? אייאקס קבוצה שנמצאת בבורסה וזה אסון מבחינתינו כי היא מונעת מאיתנו 'לבזבז' כספים. למה ההנהלה הנוכחית דיברה ברצינות על עזיבת הבורסה? בדיוק בגלל זה, אבל בשביל לצאת מהצחוק הזה המועדון צריכה לפחות 36 מיליון אירו בשביל להסדיר את כל העניין...אתה מוכן לתת לנו את זה? http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/tongue.Xxx

קבוצה שכן הרשתה לבזבז הסתבכה עכשיו ולמזה איש בשם יאן רייקר מונע עכשיו מקבוצה נוספת בהולנד בעיות מיותרות. פ.ס.וו כנראה שיחקה כמה שנים בליגת האלופות כי הבעלים הקודמים שלה זרק כסף על ימין ושמאל. המנהל החדש שהגיע כשנתיים לקבוצה סגר את הברז לפני שרשות הבקרה היתה צריכה להפעיל נגד הקבוצה סנקציות. פיינורד בחובות ומאיימים להכריז עליה כקבוצה שפשטה את הרגל. מה אתה רוצה שאייאקס תעשה? כן, לחפש איזה שייח ערבי, אבל הוא לא יאהב דגלי ישראל באיצטדיון שלו... http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/wink.Xxx

אייאקס מוכרת בהרבה מקרים את שחקניה כי החבר'ה שגדלים עכשיו בהולנד לא מכירים את המלה נאמנות. בס"כ למה שחקן כמו דרנטה צריך לרוץ לריאל? הוא הפך שם לכוכב? כן, חשבון הבנק שלו התנפח...זאת המציאות ועל זה אני לא מתווכח. אני רק מתווכח עכשיו איתך אדם כי אתה משוכנע שאייאקס קמצנית, והיא לא.

אני מניח שאוהדי אייאקס ייצטרכו להנות מהשחקנים שאנחנו מכינים בשביל ריאל מדריד וקבוצות עשירות אחרות. בלי שום הסדר אחר אייאקס לא תחזור לבמה הכי גדולה באירופה. ליגת אלופות אולי כן, אבל רבע גמר תהיה משימה כמעט בלתי אפשרית. אם נרצה לחזור לשם אייאקס גם צריכה לוותר על הפילוסופיה של כדורגל התקפי ולהתחיל לשחק בונקרים. כשעפנו נגד מילאן לפני מספר שנים אנחנו בפרוש לא שיחקנו את אותו הכדורגל שראינו תמיד באמסטרדם. קומאן התבסס בעיקר על הגנה והכשרון ההתקפי של זלאטן, שניידר ורפאל ואן דר וארט. הדוגמא הכי טובה בשבילי היא פורטו, ליון גם נדפקה מספר שנים ברציפות בגלל שפשוט הציגה כדורגל נאה מדי...

11. Piet van Reenen Member

חבר'ה, לפי הלך הדיון פה נראה שפניה של אייאקס קבוצתינו האהובה מועדות אל העבר...

מה נסגר???

את העבר אי אפשר לשנות (ואנו גם לא רוצים- כי הוא רווי תפארת), אך מה בנוגע לעתיד- נדמה כאילו המועדון והאוהדים נשענים יותר מידי על העבר ושוכחים שהגיע הזמן להזיז משהו בקבוצה הזו- איפה לעזאזל הרכש (במיוחד להגנה)... בקצב הזה אפשר כבר בקלות לתת תחזית לאיך הקבוצה תראה בעונה הבאה:
    על הפנים!!! כל כך על הפנים שהעונה האחרונה לידה היא ההישג.

אם כבר חיים בעבר אז אפשר לסגור את המועדון- ככה לפחות ייזכרו אותנו לטובה.

בקיצור, מישהו במועדון הזה חייב להתעורר לפני שיהיה מאוחר מידי!!! http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/eusa_snooty.Xxx

12. de Middenweg משתמשים של כבוד היכל התהילה

מאד כואב שדווקא בימים שאנחנו פה מדברים על העבר ההווה והעתיד של המועדון אייאקס נפרדה היום מסמל אמיתי. בוב הארמס נקבר היום. האיש שפשוט לא יכול היה לחיות בלי המועדון מצא את השקט שלו.
    המציאות השתנתה וביחד עם זה גם הרבה מסורת. בובי הארמס וכמו שיאקי וולפס היו נכס לקבוצה ולצערי אנשים כאלה כבר לא יחזרו.

בטקס מרגש חנכו את היציע הגדול במגרש הצדדי של הארינה על שמו (שם תמיד משחקים הילדים והנוער). בין הנוכחים היו הרבה שחקנים לשעבר, הבולטים שכולם מכירים היו קלייברט, האחים דה בור, והאיש שעדיין לא נשכח בארינה: יארי ליטמאנן (גם לקח חלק פעיל בהובלת הארון)

ראיתי את התקציר בתחנה המקומית של אמסטרדם. למעוניינים הנה הכתבה
    http://www.at5.nl/artikelen/18238/compilat...id-bobby-haarms
    הדקות הראשונות והאחרונות ללא מלים. באמצע יש הספדים יפים של ריק ו.ד בוח (המנהל), דוד אנדט (team manager), לואו ואן חאל ואורי קורונל.

בשבילי תמונות קשות, אבל אני באמת מעריך שגם ואן חאל דיבר. למרות הכל זאת עדיין הקבוצה שלו... http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/wink.Xxx
    הנה יש סקירת תמונות:
    http://www.ajax.nl/Nieuws/Laatste-nieuws/N...obby-Haarms.htm

13. de Middenweg משתמשים של כבוד היכל התהילה

ארז, אנחנו לעולם לא נסגרים!
    אני פה יושב על סף דמעות, רואה את התמונות ומרגיש יותר מאי פעם גאה בקבוצה שלי. אפילו אם לא נזכה בעתיד בשום דבר רציני אייאקס היא אחד מהמועדונים המפוארים בעולם. בשביל מדינה עם 16 מיליון תושבים אייאקס היא אימפריה עולמית. יש היום בקבוצות שרק יכולים להסתכל על הגביעים וההשגים שלנו לקנאות, איזה קבוצה עם האמצעים שלנו היתה לוקחת 4 גביעי אירופה, גביע מחזיקות וגביע אופ"א?

כבר תירגמתי את השיר הזה בעבר, אבל אני אעשה את זה מחר http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/cool.Xxx

http://www.youtube.com/watch?v=hbEklnmIglo

Of ik een wedstrijd proef wou spelen, de club was genteresseerd.
    Toen ik thuiskwam en het vertelde, vloog mijn pa me op mijn nek,
    en mijn opa kreeg natte ogen, ze vonden het allemaal te gek.
    En wat denk je, ik werd gekozen, op die dag zo lang gele,
    voor ik wist mocht ik voor het eerst met de A-selectie mee.

Dit is mijn club, mijn ideaal,
    dit is de mooiste club van allemaal.
    Hier ligt mijn hart, mijn vreugde, mijn verdriet,
    het kan dooien, het kan vriezen,
    we kunnen winnen of verliezen,
    maar een beet're club dan deze is er niet.

We speelden toen die ene wedstrijd, de finale van de cup,
    de absolute climax in de historie van de club
    ik viel in aan het eind van de verlenging
    met de bril stand nog op het bord
    en koud was ik op het veld,
    of ik werd binnen de zestiende grofweg onderuit gesjord.

De scheids blies op zijn fluitje,
    en hij wees al naar de stip.
    En ik wist, een welgemikte trap,
    en de cup was in de knip.

14. de Middenweg משתמשים של כבוד היכל התהילה

בעיקר המלים של הפזמון פשוט צריכים להיות בליבנו:

זאת הקבוצה שלי, הקבוצה האידיאלית שלי
    זאת הקבוצה הכי יפה של כולם
    פה נמצא ליבי, השמחה והעצב שלי
    בימים של קרה ובימים של הפשרה (אומרים את זה ככה? אתם יודעים שהטמפ מעל לאפס...)
    אנחנו יכולים לנצח או להפסיד
    אבל קבוצה יותר טובה מזו לא קיימת!!!

נערך לאחרונה ב: ‏14/6/09
  15. de Middenweg משתמשים של כבוד היכל התהילה

לגבי העתיד...
    יש שמועות באיטליה שפיורנטינה מעוניינת באולגר.
    AZ קיבלה כנראה הצעה רצינית של גנואה לרכוש את דמבלה, צ'לסי גם כן במירוץ.