האם אנחנו גזענים?

הנושא בפורום 'פורום אוף טופיק' פורסם ע"י איגור .פ., ‏11/11/06.

1. Hristo Member

אתה צודק לגבי הבוכרים , הגרוזינים והקווקזים ואכן אם תבדוק כמה עולים מבריה"מ שאינם מהחלק האירופי בה לומדים באוניברסיטאות , תראה שבחינת אחוזים הם נופלים בהרבה מהרוסים האשכנזים. חלק מזה ללא ספק תלוי בתרבות, בפתיחות של החברה שבה גדלת, בפתיחות של הוריך. אבל חלק מזה תלוי גם באפליה הממסדית, וביכולת של הממסד לתקוע את כל העלייה הלא רצויה וחסרת האמצעים באזורים לא מפותחים.הבוכרים, הקווקזים והבוכרים הופלו לרעה במערכת השלטון הקומוניסטית. דבר דומה קרה לפני 30 שנה בישראל. אם תעבור עתה על כל ערי הפיתוח והפריפריה , תראה שאחוז העולים החדשים/מזרחים שם עולה בהרבה על אחוזיהם באזור הערים הגדולות והמפותחות בגוש דן( תל אביב, הרצליה, ראשון לציון). אני הייתי בר מזל, וכשהוריי עלו לארץ הם ידעו כי עליהם לגור רק בתל אביב, אבל מה עם מישהו שעשה טעות ובשל אמצעים דלים בחר דירה בנגב? האם הוא צריך להיענש על כך?

ולעניין כמות הרוסים באוניברסיטאות. הנתונים נכונים לדעתי רק בפקולטות של מדעים מדוייקים. המתכנתים אכן ברובם רוסים, אבל כמה עורכי דין רוסיים קיימים? פילוסופים? היסטוריונים(שלא קיבלו את הכשרתם ברוסיה)? הסיבה לכך שרבים מהדור השני לעולי רוסיה הולכים ללמוד, היא שהוריהם למדו ברוסיה(לראיה העובדה שהם בוחרים במקצועות מדויקים, בדומה להוריהם) ולמה הם למדו ברוסיה? כי היו שלל אוניברסיטאות, החינוך היה חינם ושיוויוני ברמת הבי"ס, ובעיקר הונחל להורים כי מצויינות בלימודים היא מעל הכל. לעומת זאת, ההורים של הדור השני של עולי המזרח התחנכו בארץ, משמע ב"כור ההיתוך" של בן גוריון, קיבלו השכלה נחותה ושוכנו במעבורות וערי פיתוח מבלי לבחור. אז כן, אמנם כבר עבר זמן, אבל עדיין מותר להם "להתבכיין" על אפליה.

נערך לאחרונה ב: ‏12/11/06
  2. spurs229 Member

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%94%D7%92%...%95%D7%93%D7%99

יהלום צהוב, חדל זיוני שכל.
    אומנם יש הבדל בין המזרחים לאשכנזים -שמקורו בארצות המוצא בלבד- אבל הוא מצטמצם עם השנים ובעוד זמן לא רב הוא יהיה זניח.

לגבי הרוסים, הם נתקלו באפליה עצומה, הרבה יותר מכל מה שמפלים ספרדים בארץ, והצליחו די יפה.

וגם האזארים והקאזחים.

3. Maccabi Diamond משתמשים של כבוד היכל התהילה

אבל למה אתה חושב שאני בוכה? זה מצחיק אותי שאתה אומר את זה. כאילו שזה מזיז לי אם תחשוב שהמזרחים נחותים או לא וכאילו שאתה הראשון בחיים שלי שפגשתי שחושב ככה.
    החונך שלי אכן היה אשכנזי, תתפלא.

ואני אגיד את זה בפעם האחרונה, כי אני שומא לחזור על עצמי. הנתונים היבשים האלה שאתה מסתמך עליהם הם תוצאה של פערים טכנולוגיים שהיו קיימות בארצות המוצא. אתה לא מצפה מילד ממוצא מזרחי, שצריך לעבוד כבר מגיל קטן, כיוון שההורים שלו לא מצליחים למצוא עבודה, שיצליח לממן לעצמו את הלימודים ועוד יותר, יצליח גם לעבוד וגם ללמוד תוך כדי. ככה היה עם כל הדור השני בארץ, מעטים הצליחו לפרוץ את המסגרת. בעוד 10 שנים זה כבר לא יהיה קיים, כיוון שהפערים הכלכליים הצמתמצמו, בערך.

4. Mamadu משתמשים של כבוד היכל התהילה

גזענות יש בכל מקום בעולם, אבל בישראל מוגזם עד כמה יש גזענות משני הצדדים(היהודים והערבים),

הערבים לא אוהבים את היהודים בגלל שהיהודים גנבו להם את אדמותיהם לפי דעתם, אבל היהודים אומרים שהארץ הזאת היא ארץ עם ישראל מלפני אלפי שנים ומכן נובעת הגזענות, זה חושה שהארץ שלו והצד האחר חושב אחרת.

אני אדבר על עצמי, אני בן אדם רחוק מאוד מהגזענות כי אני שונא את הגזענות, יש לי חברים נוצרים, והכרתי כמה יהודים,.........., כי אני מתייחס לבן אדם עצמו ולא לאיזה גזע הוא שייך או מה הדת שלו, ותאמינו לי אני מעדיף להיות אזרח ישראלי ערבי שחיי חיים טובים במדינה "דימוקראטית" על פני לחיות בפלשטין שלעולם לא יהיה אצלם דמוקרטיה ומצב החיים הרע אצלם לא ישתנה עוד אלפי שנים.

5. Hristo Member

העובדה שהוא התקדם רק מחלישה את טענתך , שכן אם אתה מודה שצריך פרוייקטים מיוחדים כדי לעזור למעוטי היכולת, הרי הודית שהם שווים בעצם, אך רק לא מקבלים הזמנויות שוות.

6. Nigel Winterburn משתמשים של כבוד היכל התהילה

ובכל זאת, עם כל זה שהם באים מהפריפריה ומתנאי חיים לא קלים בכלל, הם עדיין שולטים בכל הפקולטות למדעים מדויקים (ודני אל תתחיל להביא לי טענות על פקולטאות להיסטוריה כי מה שרלבנטי זה מה שמבוקש, ואלה המדעים המדויקים) והשיעור שלהם בפקולטות האלה גבוה אפילו מזה של האשכנזים העשירים מגוש דן עם בתי-הספר והטובים ותנאי הפתיחה הקלים יותר.

בסופו של דבר הרוב תלוי בדרייב להשכלה גבוהה שמונחל לילד בבית. אצל הרוסים זה קיים, אצל הדור הראשון של המזרחים שעלו לארץ כנראה שזה לא היה חזק במיוחד בגלל שהם אכן באו מסביבה שבה השכלה גבוהה היתה פחות מקובלת מבאירופה. אבל אצל הדור השלישי והרביעי? שגדלים בישראל, רואים מה שקורה מסביבם ויודעים שהיום גם תואר ראשון לא אומר יותר מדי ושזה באמת המינימום שבמינימום? להם אין שום תירוץ. לשלוח את הילד ל-5 אימונים בשבוע בילדים ג' של נס-טוברוק במקום שילמד וילך לחוגים קצת יותר מעשירים מחשבתית זו כבר בחירה שלהם שנעשית לגמרי במודע, כשכל הנתונים פרוסים על השולחן.

תשמע, להיות עני זה מסריח, לא משנה מה הצבע שלך. השאלה שלי היא למה מעוטי יכולת רוסים שהם דור ראשון בארץ לוקחים את הצ'אנס בשתי ידיים בעוד שמזרחיים (דור שלישי ורביעי בארץ) סטטיסטית עושים את זה פחות?

אני שמח לשמוע את הסיפור שלך מר יהלום צהוב, כי הוא נותן לי הרבה תקווה לעתיד, שבסופו של דבר הפערים האלה כן יסגרו (בין אם בגלל הצטמצמות הפערים הכלכליים ובין אם בגלל שבלאו הכי עוד דור או שניים לא יהיו אשכנזים ומזרחים כי הם כולם יתחתנו אחד עם השני) וזה כבר יפסיק להיות כזה אישיו ותירוץ לחוסר הצלחה. אתה כנראה תצליח למרות תנאי התחלה לא קלים (כפי שאני מבין מהסיפור שלך), ואני בטוח שהרבה מזה נובע מדרייב מהבית, מזה שההורים שלך דחפו אותך לזה וחינכו אותך לסדר עדיפויות נכון. ועם החינוך והערכים שלך נכונים כלום לא יעצור אותך, ואני מקווה ובעצם בטוח שתראה את זה כשתגדל.

7. Hristo Member

הרוסים לא נתקלו באפליה עצומה , שכן נתוני הפתיחה שלהם היו שונים. רובם זכו ברוסיה להשכלה, הגיעו בתקופה בה הארץ הייתה בפריחה כלכלית והייתה צריכה עולים. שלא כמו עליות ה-50 וה-60 המזרחיות, שהיו בעת תקופות צנע נוראיות, ועל כן היה פשוט יותר להעדיף את ה"ותיקים" על כוח העבודה הזול.

כמו כן, ילדי הרוסים שולבו אוטומטית במערכת החינוך, היו אולפנים מאורגנים ורובם קיבלו סלי עלייה די אדיבים. לא מופלגים, אבל אדיבים.

8. spurs229 Member

דיברתי על כך שבזמן שהרוסים עלו הייתה כלפיהם הרבה יותר אפליה מאשר כלפי המזרחים

9. Maccabi Diamond משתמשים של כבוד היכל התהילה

spurs229, נדמה לי שאחרי ההודעה של Hristo, התברר שלזיין מוחות זה הצד הפחות חזק שלי. מצטער.

אתה ממש נסחף. דור רביעי אצל משפחה מזרחית? יש אולי אחד ל-1,000 וגם למספר הזה הגעתי תוך כדי פרגון. לגבי הדור השלישי, אני יודע שאני דור שלישי בארץ, אני הולך ללמוד באוניברסיטה, כמוני אני יודע על לפחות מאות תלמידים שהם מזרחים או מעורבים שגם כן ילכו ללמוד באוניברסיטה.

10. Hristo Member

זה אבל לא נכון. המזרחים הועברו באופן כפוי לעיירות פיתוח או למעברות ( בין אם ממחסור ובין אם בהחלטה יזומה), לעומת העלייה רוסית שניתנו לה שלל פריווילגיות ויכולת בחירה של מיקום בארץ( אמנם דחפו למקומות מסויימים, אבל הבחירה בסוף הייתה של העולים).

11. Nigel Winterburn משתמשים של כבוד היכל התהילה

לא נתקלו באפליה עצומה?

בוא נלך על הדוגמא הפשוטה ביותר: בזכרון שלי מהיסודי והחטיבה הילדים היחידים שהיו צוחקים עליהם ומפלים אותם היו הילדים הרוסים, בעוד שדווקא הספרדים והאשכנזים יחדיו היו מעין קולקטיב צברי דוחה כזה שהתנשא על פני העולים המסכנים. כמובן שזה היה מלווה בסטריאוטיפים הקבועים שרווחו אז גם בחברה המבוגרת של "רוסי שיכור", "רוסי מאפיה", "רוסיה זונה" וכו'. את "מרוקאי סכין" ו"רומני גנב" שמעתי רק באגדות ומדי פעם בבדיחות שכבר מזמן אבד עליהן הכלח. אז את מי הפלו?

12. Maccabi Diamond משתמשים של כבוד היכל התהילה

עשית כאן סלט אחד גדול. זה שהם נדחקו על ידי ילדים, לא אומר שמוסדות החינוך והתרבות דחקו את הוריהם כשהם הגיעו לכאן.

13. Nigel Winterburn משתמשים של כבוד היכל התהילה

נו נהדר. גם אני דור שלישי (יודע מה, אפילו שני לצורך העניין) בדיוק כמוך, ומה שאני רואה באוניברסיטה זה ספרדי אחד (דור שלישי) על כל 10 אשכנזים (דור שלישי) בפקולטאות לרפואה. הלוואי והסטטיסטיקה שלך משקפת יותר.

הדוגמא של הדחיקה בקרב הילדים מעידה על אפליה ברבדים הכי בסיסיים שיש. מאיפה אתה חושב שהילדים ידעו לצחוק על הרוסים האלה? הם בעצמם המציאו את זה? או שהם שמעו איך צוחקים על הרוסים בבית שלהם (כן, גם ילדים של עובדי מוסדות החינוך שכל כך טיפחו את הרוסים ודחקו את המזרחים לטענתך) וברחוב והפנימו (כפי שילדים עושים בעצם בכל תחום בחיים)? אם זה חילחל לילדים זה אומר לך שזה היה עמוק. ילדים אשכנזים שקוראים למזרחים שוורצעחייס דווקא לא היו לי ביסודי, i wonder why.

14. rainman משתמשים של כבוד היכל התהילה

בין כל ההודעות על האשכנזים והמזרחיים נפלה בלי שום תגובה הודעה שנהנתי לקרוא.

15. Nigel Winterburn משתמשים של כבוד היכל התהילה

אכן תגובה שכיף לקרוא של אינטר4מי

בעניין הערבי אני אגע גם אח"כ, פשוט לא יכולתי ככה לתת לתגובות של היהלום לעבור פה... נגד הערבים ודאי וודאי שיש גזענות בחברה היהודית (כמו שגם בחברה הערבית יש גזענות נגד היהודים), ובכל זאת במחזור שלי לומדים 50 ערבים ו-4 מזרחיים. אז האשכנזים ששולטים במוסדות החינוך ביד רמה גם מעדיפים ערבים על פני מזרחיים? http://www.asoccer.co.il/forum/html/emoticons/ph34r.Xxx