החלק של המתקנים הוא חלק חשוב בדו"ח טיילור, אבל גם הגברת הפיקוח על בעלי תפקידים ושחקנים. שם הבינו שיש חשיבות למודל לחיקוי. ונכון, יש רק בעלי הון בפרמייר ליג, ובגלל זה קבוצות באנגליה תלויות בבלמים ישראלים בשביל לא ללכת לפירוק... ממש דוגמא מעולה. צריך לזכור שהיה כדורגל הרבה הרבה לפני שנכנסו בעלי ההון, והוא היה לא פחות טוב ובטוח יותר תחרותי. זה שמסי מרוויח פי 30 ממראדונה בזמנו לא שיפר את הכדורגל העולמי בדבר.
פעם גם לא היו טלפונים והיום יש לכל אחד. מה זה באמת משנה מה היה פעם? העולם לא חוזר לאחור, רק קדימה. אז זהו, פורטסמות, קבוצה מהליגה השלישית, היא המראה של הכדורגל האנגלי מהיום. מעניין... http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/tongue.Xxx ובוא אספר לך משהו: הכדורגל היום טוב הרבה יותר מאשר הכדורגל של פעם.
בארץ אני לא בטוח שזה נכון. אני נהנתי מכדורגל בארץ הרבה יותר לפני 15 שנה מאשר היום הכדורגל בארץ היום גם בקבוצות הגדולות הוא ברמה גרועה מאוד.
זה רחוק מלהיות ההבדל היחידי. אני לא יודע בן כמה אתה, אז לא אסיק מסקנות. אני הייתי שם בשנות השמונים והתשעים עם הכדורגל האנגלי ואני ראיתי כדורגל טוב מאוד, אבל היום הכדורגל טוב יותר מבחינה מקצועית ואת זה אפשר לבחון בפרמטרים מקצועיים. סטטיסטיקה פשוטה כמו מס' הקילומטרים שרץ בממוצע שחקן במשחק יכולה בפני עצמה להצביע על יכולת וכושר גבוהים בהרבה מאשר בעבר. השחקנים אתלטים יותר, הכושר הגופני גבוה יותר, המשחק פופולרי יותר. העבר הוא נוסטלגיה, אפשר להיזכר בערגה אבל לא להשוות, הכדורגל הנוכחי מנצח.
ברגע שיתאפשר לאנשים (לא משנה אם בעלי הון או קבוצת בעלי מניות) שבאים ותורמים מזמנם ומכספם למען הספורט והקהילה, למשוך דיבידנדים, אז לבעלים לא יהיה צורך לעשות קומבינות (תמיד אמרתי שהקומבינה זו הדרך לעקוף את הביורוקרטיה...) עם צד שלישי, שכן על ידי משיכת דיבידנדים הוא יוכל להרוויח הרבה יותר. בקרות, פיקוחים ורגולציות מורכבות רק יגבירו את השחיתות, יגזלו הרבה כסף (ציבורי, וציבורי זה לא רק של חובבי כדורגל- אלא גם של זקנות רוסיות עם חתולים שחיות מהיד לפה), וימנעו מהכדורגל להתקדם. נכון, יש גם קבוצות שחיות על חשבון הארנונות של תושבי העיר (שכאמור, חלקם אנשים קשי יום שלא אכפת להם מהכדורגל). מי הייתה הקבוצה האחרונה שלקחה אליפות בארץ בלי בעל הון בראשה? כנראה שבית"ר ירושלים ב-1998... עייניתי עכשיו בגלובס, ומסתבר שהסעיף של הקלון תקף רק ל-7 שנים. כך שהארכי רוצח, האנס הסדרתי והאיש שהטיל את אימתו על חצי עולם, אלי טביב, כן יכול היה לקבל את הקבוצה ב-1999. עיינתי קצת על פרוספר, נגיד שהוא ישב על עבירות סמים ואלימות בצרפת- זה לא רלוונטי לישראל כמו במקרה של פלאטו שרון. היו לו האשמות על פלילים, ולכן הוא נאלץ להיות מוקפא עד 2011 לפני שהוא יכול היה לקבל בעלות רשמית על הקבוצה, עד אז הוא היה "מאחורי הקלעים", חוקי. למרות כל העבירות שמיוחסות להם ויש עימן קלון- כן מגיע לאנשים לקבל הזדמנות שנייה אחרי 20 שנה, ובכללי תפסיקו להיתמם. אני חושב שמה שזוהר ארגוב עשה בחייו הרבה יותר נוראי ממה שטביב, אזגי ואפילו סיני ולוי עשו אי פעם ביחד. אבל זהור ארגוב הוא אגדה שרחובות נקראים על שמו ואת הבעלים בכדורגל הישראלי אתם מנסים לגרש בדם ובאש. הפלילים שלהם זה סתם תירוצים לזה שהם לא מתיישבים עם השקפת העולם שלכם.
אז איך זה שצדקנו לגבי כולם וכולם המשיכו את ההתנהלות הזאת גם שהם החזיקו בקבוצת כדורגל? או שאתה חושב שהם היו בעלי קבוצות לגיטימים ונקיים?
צדקנו לגבי כולם=כל מי שהואשם בעבירה עם קלון והמשיך לנהל כדורגל עשה את זה בדרך שכונתית ומכוערת שלא עשתה טוב לכדורגל הישראלי? נקיים כן, כל עוד לא הוכח אחרת. לעניות דעתי אם בליגה האיטלקית והרומנית ההתאחדות והאוהדים מרשים מצב שבו זאמפריני, ברלסקוני (ראש ממשלת איטליה עד לפני שנה, בקטנה ככה...) ובאקאלי ינהלו קבוצות כדורגל עתירות הישגים והיסטוריה, אז גם בישראל יכולים לאפשר לבעלים שקרא לבעלים אחר "קוקסינל" ברדיו(!!!) להמשיך להחזיק קבוצה בליגה הלאומית. אם ההתנהגות או דרך ניהול של בעלים של עסק (אפילו מלכ"ר, לדוגמה עמותת חיות או בית כנסת) יהיה לא לגיטימי בעינך- אתה כנראה פשוט תחרים אותו ותלך לעסק/ עמותה אחרת שנותנת את המענה שאתה צריך. נכון שקבוצת כדורגל אי אפשר להחליף וזה יוצר בעיה, אבל קבל פיתרון: סביר להניח שכל אותם מנהלים מושחתים ושכונתיים בקבוצה בשביל הכסף, או גם אם לא אז תמורת כסף הם יוותרו על התענוג שכרוך בהחזקת קבוצת כדורגל, ולכן כל מה שצריך לעשות כדי שהקבוצה תתאים לרצון האוהדים- זה כסף. כנראה שאין לאוהדים את הסכומים שידרוש אותו בעל הון שערורייתי, אז בשביל זה צריך להיות רציניים ביותר ומאוחדים, ואז אפשר להמציא פיתרון: נניח שכל מי שהיה אי פעם במשחק בוסרמיל, לרבות במשחק העלייה ללאומית לפני 3 שנים כמדומני, ימכור את האייפון במידה ויש לו- ויקנה במקום זה נוקיה 3200 (שגם יכול לשמש בתור פטיש לשניצלים, אז זה חיסכון כפול), ואת ההפרש על סך 2000 שקל (פחות או יותר) - הוא יכניס לעמותת אוהדים שמטרתה תהייה לרכוש את המועדון, לתקצב אותו ולנהל אותו. יש להפועל באר שבע 15 אלף אוהדים עם אייפון? מאמין שכן. אז אפשר לגייס 30 מיליון שקל, שאני מאמין שבניהול נכון אפשר גם לקנות אותה וגם לתקצב אותה במשך שנתיים, והרי לך מלחמה בבעלים השכונתיים של הכדורגל הישראלי. במקום אלי זינואים מתועבים שמשלמים לשחקנים שלהם בצ'קים לא מדווחים - יעמוד בראש הפועל באר שבע אחד שידאג לחבריו ביציעי וסרמיל הנוראיים, אחד האוהדים. אחד מאותם אוהדים שבמשחק גמר הגביע מול הנוער לפני שנתיים פרץ לדשא/ זרק חזיז שפגע בילד/ הדליק רימון עשן/ זרק לסדרן כוס קולה בפנים, או אולי אפילו אותו אחד שזרק רימון הלם בשנה שעברה... מה אני בא לומר אחרי כל זה? שקודם האוהדים יתקנו את עצמם ואחר כך את הכדורגל הישראלי. ובכלל כל הישראלים.
סליחה, אבל אני בתור משלם מיסים גם מממן את קבוצת הכדורגל שלי. המדינה מקבלת הקצבות מהטוטו שהוא גוף ציבורי, אז כן אמורה להיות למישהו מלבד בעל ההון מילה בנושא.
בגלל זה אני לא ממש אוהב את זה שרוב הספורט שלנו חי על תקציבים ציבוריים... למה אנשים שידם אינה משגת צריכים לממן בעקיפין מאזדות ואייפונים לילדים בני 20? או בכלל למה כופים על אנשים שרוצים שהכסף הזה יושקע בהוקי רולר/טבחים צעירים/תכניות טלוויזיה ורדיו בנושאי ספרות, והכדורגל מבחינתם זה רעה חולה, לממן דווקא את מושא שנאתם? במקרה של טוטו-ווינר עוד מילא כי הימורים זה נושא שנוי במחלוקת שצריך להפיק ממנו מקסימום רווח לציבור, אבל עדיין מי החליט שצריך שהכסף ילך לאיצטדיון במעלות-תרשיחא ולא למשטח חימר למרכז טניס באשקלון? אז בתור משלם מיסים אתה מממן לא רק את קבוצת הכדורגל שלך, אלא את כל קבוצות הכדורגל בארץ, וגם קבוצות הכדוריד, כדורסל, כדורעף (בטח שאת אקדמיית המחוננים בוינגייט) ואת מועדוני ההתעמלות האומנותית. אז בכולם צריכה להיות לך מילה? או שאולי בעל ההון שגם משלם מיסים (וסביר להניח יותר גבוהים משלך) וגם משלם ישירות מההון שלו על הקבוצה הוא זה שראוי לקבל החלטה?
מישהו אמר שלי צריכה להיות מילה? בעל הון לא יכול לעשות כבשלו בגוף שמקבל כספי ציבור. אם הוא מוכן לוותר על ההקצבות מהטוטו ומהתאחדות אז עוד אפשר להתווכח על זה. זה שהטוטו לא מתנה העברת כספים בשקיפות מלאה כלפי הציבור וחתימה על קוד אתי זה ביזיון.
תיקון טעות, נתחיל מזה שרק העובדה שהבנאדם שיקר בנוגע לעברו הפלילי וחתם על תצהיר שקרי, זוהי עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד (שבגינה עונש מאסר של עד חמש שנים) וברגע שעלו על כך הוא היה חייב להיות מורחק מכל פעילות בכדורגל. בנוגע לקלון, את עבירת הקלון טביב ביצע ב-1991 והורשע זמן קצר לאחר מכן. את הפועל כפ"ס הוא רכש ב-1995. עכשיו, תקן אותי אם אני טועה, אבל לא נראה לי שמשנת 91' ועד שנת 95' חלפו 7 שנים... אין לי מושג מדוע אתה מצדד ומגן על עבריינים, אבל אני מאחל לך להיתקע עם אחד כזה שייפרק לגורמים את הקבוצה שאתה כ"כ אוהב ואז נראה אם עדיין תחשוב ככה - כל עוד זה קורה בבית של השכנים זה לא מזיז לך. אני לא יודע בן כמה אתה, אבל אני מניח שאתה פחות או יותר בממוצע הגילים בפורום שזה נע עד סביב שנות העשרים המוקדמות, אז אני יכול לומר לך בתור אחד שראה משחקים עוד בשנות השמונים המוקדמות שאותם בעלי קבוצות עבריינים שבתוכם אני מכליל גם את יו"ר ההתאחדות המהולל, דרדרו את הכדורגל לשפל חסר תקדים והבריחו את הקהל - היום אף אחד לא רוצה להתקרב למותג הכושל שנקרא כדורגל ישראלי ועובדה שקבוצות מתקשות להשיג ספונסרים, כי חברות לא רוצות להיות מזוהות עם כשלון. בעבר הסיפור היה שונה לחלוטין בכל המובנים... כדי להציל את הכדורגל מפשיטת רגל, הקבוצות חייבות לעבוד בשקיפות מלאה ועם נציגי אוהדים שיהיו מעורבים בניהולן. עד אז נמשיך לסבול מכדורגל שנגוע בשחיתות ואינטרסים שונים ומשונים ונתקע עם בעלי קבוצות שמחפשים רק כיצד למקסם רווחים, גם על חשבון פגיעה ב"קבוצות שלהם"...הכדורגל חייב לחזור להיות נקי וטהור וזה ייקרה רק בזכות מעורבות פעילה של האוהדים...
ראשית - למה אתה מאחל דברים כאלה לאחרים? זה נשמע לך בוגר? כי הדברים שלך נשמעים יותר כמו מישהו מטווח הגילאים שאתה מרחיק עצמך ממנו. שנית - גם אני הייתי שם בשנות השמונים. אני הייתי שם גם בשנות השבעים. הכדורגל אז לא היה טוב יותר מאשר היום. פשוט אז לא ידענו משהו אחר. אז ראינו 45 דקות של ליגה אנגלית בשידור דחוי של כמה חודשים ב"משחק השבוע", היום בכל לחיצת שלט יש משחק כדורגל מהליגות הטובות בעולם. גם הכדורגל הישראלי כיום טוב יותר מאשר לפני שלושים וארבעים שנה, אלה הסטנדרטים שהשתנו.
נתחיל מזה שבכל מה שקשור לכדורגל נשארתי איפשהו ילד קטן שהתשוקה למשחק עדיין פועמת בו ואני שמח על כך. וכן, מפריע לי שבנאדם הדיוט שלא יודע פרומיל ממה שטביב עולל, בא ומגן עליו כאילו מדובר באמא תרזה שבא לכדורגל מאהבה ומרצון לתרום לקהילה. הוא בא לעשות כסף ובאמת שאין לי בעיה אם זה, עד לשלב שהוא מתחיל לדרוס כל דבר שנקרה בדרכו וזה מה שטביב עשה. הוא כל הזמן משחק את המסכן המזרחי שהאליטה האשכנזית רוצה רק להרע לו ולא נותנת לו מנוח - זה שטויות במיץ. אף אחד לא גירש את טביב מכפ"ס כפי שכל הזמן טען, מהסיבה הפשוטה שלא היה מי שיעשה את זה (אוהדי כפ"ס הם אוהדים כנועים וחסרי אמונה שסובלים עד היום מבעלים שפוגע בקבוצה ולא נוקפים אצבע). טביב הרס מועדון מפואר בכדורגל הישראלי עם אלפי אוהדים, מועדון שעד היום (מעל 5 שנים) עדיין מלקק את הפצעים. כיום לא נותר דבר מהפועל כפ"ס פרט לשם ולמסורת ודרושה עבודת שיקום ארוכה ומייגעת, על מנת לאושש את המועדון החשוב הזה ולהחזיר את אמון האוהדים. בקשר לכדורגל באופן כללי, אין בכלל מה להשוות בין מה שהיה כאן בשנות השמונים והתשעים לעכשיו. מה בדיוק יש היום? כדורגל איטי, פחדני, הרבה טקטיקה, מעט חופש פעולה לשחקנים יצירתיים, כדורגל נטול נשמה, נטול אוהדים, נטול שחקנים - אין היום דבר שמזכיר את הכיף של להגיע בשבתות למגרשים הגדושים, לשמוע שירים ושערים ולהתעדכן מה קורה בשאר המשחקים (באותה תקופה המחזור התקיים באותה שעה), את המתח וההתרגשות שמסביב, לראות שחקנים שעושים מה שבא להם על המגרש, כדורגל שמח, בלי יותר מדי טקטיקות שפוגעות במשחק. בקיצור, עולם אחר לגמרי. השחקנים של פעם לא היו "מקצוענים" כמו היום ובגלל שלא היה הרבה כסף בכדורגל הם נאלצו לעבוד בכדי להתפרנס. הם לא היו מפונקים כמו הכדורגלנים של היום שמרוויחים שלא בצדק משכורות של טייסים או אנשי הייטק בכירים, קמים באחת בצהריים, אחרי שבילו כל הלילה, עישנו ושתו וחושבים שהם מינימום אלוהים...פעם היתה אווירה משפחתית, שחקנים ואוהדים היו חברים אחד של השני והיום שחקנים רק עושים עליך פוזות... אני מעדיף את "החובבנות" של פעם על "המקצוענות" של היום.
אתה יודע מה? בוא נעזוב את האוהד ההוא, בוא נדבר כדורגל. אם מביטים בעין אובייקטיבית על הכדורגל של היום רואים שהוא טוב יותר, מקצועני יותר, עם כושר גופני גבוה יותר. שוב, הפרופורציות השתנו. אם היינו רואים את הכדורגל של היום לפני שלושים שנה היינו נופלים מהרגליים, זה היה שינוי של 180 מעלות לעומת משה אוננה ודב רמלר. אבל היה משהו אחר למשה אוננה ודב רמלר - היתה להם אישיות, היה בהם חום שהם לא היו צריכים להראות, זה היה ברור. הם אהבו את המקצוע, הם שברו רגליים עבור שכר הרבה יותר נמוך מאשר זה שמשולם היום, הם עשו זאת בשביל אהבה נטו. וככה זה בכל מקום. אני ואתה נאהב את הכדורגל שאנחנו משחקים בשכונה (אני כבר מזמן לא שיחקתי, מועד לפציעות, אבל אפשר להבין על מה אני מדבר). עם החבר'ה, מול חבר'ה אחרים, עם להט ותשוקה להבקיע בשערי הכדוריד הקטנים שנמצאים על מגרש הכדורסל של היסודי. לא סתם נתפסים לעתים שחקנים מקצוענים במשחק שכונתי, זה יותר כיף - בלי טקטיקות, בלי שיטות. איך היה אומר המורה להתעמלות שלי בתיכון - בנות, קחו כדור ושחקו. אלה דברים שלא ישתנו, ואין תחליף לנשמה, אבל מסתבר שאפשר גם בלי נשמה. לכריסטיאנו רונאלדו יש נשמה? לרובין ואן פרסי יש נשמה? זלאטן איברהימוביץ'? אבל הם כוכבי הדור בכדורגל העולמי, והם מרוויחים הרבה יותר מאשר כל פישר בליגה שלנו, ואם תשאל אותי - גם זה בלי הצדקה. העולם התקדם, על העבודה שאני עושה כיום הרוויחו פעם כמעט חצי ממה שאני מרוויח. אי אפשר להיתקע בעבר בשם הנוסטלגיה, אפשר לעבוד על ההווה כדי שהעתיד ייראה טוב יותר. להיזכר בכדורגל של פעם זה טוב, לערוג לו זו טעות. חוץ מזה לא צריך להכליל, לא כל הכדורגלנים הם עצלנים שקמים באחת ומעשנים ושותים. אני מאמין שסלאח חסארמה לא כזה, שוואליד בדיר לא כזה, גם לא וינסנט אניימה או קרלוס גרסיה, ולא חסרות דוגמאות. זוכרים את הרעים, את העצלנים, תמיד זה ככה.