אם רוצים, זה אפשרי מבחינה טכנית. אתה תמצא מניין, בטח שאם עוד דתיים/חרדים היו מתגייסים לצבא ולא משתמטים בצורה חוקית. ורגע, תן לי להבין, אתה לא בעד גיוס בגלל שככה החיים שלכם ייראו? אז לנו החילונים זה ממש קל לתת 3 שנים לצבא כשבהן יכולנו לעשות משהו פרודוקטיבי הרבה יותר בשביל עצמנו? אז אתה רוצה ללמוד 4 שנים בישיבה אחרי צבא ובגלל זה הצבא היה תוקע לך את החיים, וואלה, אני רציתי ב3 שנים האלה ללכת ולעבוד במקומות שונים בעולם, לראות מדינות חדשות ומעניינות ותאמין או לא - גם לי הצבא דופק את התוכניות. המשפט שלך כל כך ממחיש את הבעייתיות בכל הסיפור, אתם בטוחים שרק עליכם הדברים האלה משפיעים, אתה לא חושב שלאדם חילוני היה הרבה יותר קל באזרחות אם לא הצבא? זה שאתם בוחרים לבזבז שנים נכבדות מהחיים שלכם על לימודי ישיבה לא אומר שזה מקנה לכם זכות לתת רק לנו לעשות צבא ושרק לנו זה ידפוק את החיים. בעצם זה כן מקנה לכם את הזכות הזאת, שכחתי שאנחנו חיים במדינה ה'מתוקנת' הנקראת ישראל...
הצבא הוא חובה לכל אזרח במדינה, אבל גם לחילונים קל יותר בימינו להשתחרר משירות. זו לא הנקודה. כשאני הייתי בצבא לא חשבתי "אוף, למה הדתיים לא מתגייסים?". עשיתי את מה שאני צריך ואני לא בטוח שגם היום הייתי עושה את זה, זה באמת היה מעיק וחסר תועלת, למרות שיש מי שיאמר שגם סמב"ס משמעותי לצבא. יש מספיק אנשים שמעדיפים להשתחרר משירות ולצאת ללימודים, וזה נכון שלחרדים צריכים להיות תנאים שונים מאשר לחילוניים. הם לא יכולים לשרת עם נשים או לאכול אותו מזון. אי אפשר להתייחס לחרדים כמו לכיתה י"ב בתיכון עירוני ו'. וכן, גם לחרדים ודתיים יש תוכניות, ואני בטוח שיש גם דתיים שלא רוצים להתגייס כי לא בא להם על הצבא ולא בגלל שהם מאמינים שהם "מתים באוהלה של תורה".
הבעיה היא שחילוני צריך איך אומרים... TO JUMP THROUGH HOOPS בשביל להשתחרר משירות (ובצדק לחלוטין לדעתי) וחרדי צריך לבוא ולהוכיח שהוא באמת חרדי והוא מקבל כרטיס יציאה מהכלא מה שנקרא. אצלם זה לא חובה למרות שהם אזרחי המדינה (וחלקם גם מתכחשים למדינה הזאת, כמה נחמד). אני גם אלך ואעשה מה שצריך בצבא אבל לי זה כן מפריע שהם לא עושים צבא ועוד ההצדקות שלהם לכך הם דברים שבאותה מידה אפשר להשליך על אנשים חילוניים. את זה שהם זקוקים לתנאים משלהם אני יודע וגם מוכן לקבל את העובדה הזאת (ואם אני לא טועה גם יש מסלולים לחרדים, שמעתי שיש כזה דבר נחל חרדי לדוגמא), אני רוצה שהם יתרמו גם כן למדינה במקום לשבת על התחת וללמוד מבחירתם תורה.
אני זוכר שהלכתי לגיוס של חבר שלי לפני חצי שנה בערך, ובגיוס הזה נכנסו מלא מל דוסים, אשכרה אנשי ביטחון וקבע פינו להם מקום ואמרו "תפנו מקום תפנו דרך" ולא הבנתי למה, פתאום אני רואה שיירה של דוסים רצים למאחורי בניין מסוים. רצים כאילו הם במרתון, עם הראש למטה. שחס וחלילה לא יראו בחורה נפרדת מאח שלה, שחס וחלילה לא יראו אימא מנשקת את הבן שלה, שחס וחלילה לא יצרו חצי נגיע אקראית עם מישהו שם. במקום שאליו הם נכנסו את חותמים ויאללה-היה כיף בצבא. חלקם באים עם חיוך גדול מרוח על הפנים ולא מתביישים להיסתכל למתגייסים בעיניים. גועל נפש.
כזכור לך, בן גוריון החילוני היה זה שטבע את המונחים הללו ושחרר את החרדים משירות (ואחרי הכל, אל תשכח שיש לא מעט חרדים בצבא שמתגייסים וגאים להיות חיילים גם אם הם לא בנח"ל החרדי וגם אם הם דואגים לאוכל שלהם בעצמם, לא כל החרדם אנטי ישראל). אבל אין מה להאשים את ההיסטוריה, יש לפעול לשינוי המצב הנוכחי כדי שלא תיווצר היסטוריה מקפחת שנית. יש עניין אחר: שירות צבאי הוא אכן חובה, אבל כמו שידוע לא כולם מתגייסים ,בלי קשר לרמת האמונה באל. גם הצבא הוא גוף פונקציונאלי, הערכים שליוו אותו עם הקמתו אינם קיימים היום. משרד הביטחון אחראי לסגירת מפעלי טקסטיל בארץ מאחר והוא שולח את תפירת המדים וציוד צבאי לסין, כך שהצבא אינו חף מהבטים כלכליים. יכול להיות שהחרדים יהוו עומס כלכלי על צה"ל ורק יכבידו על המערכת? את צה"ל לא מנהלים בהכרח אידאולוגים אלא אנשי מקצוע, וייתכן שהם רואים, בראיה עסקית/כלכלית/כדאיות שלא כדאי לגייס חרדים, על כל המגבלות הנלוות לכך?
אם החרדים לא מסוגלים לשרת בצבא בגלל שאין להם מניין, בגלל שיש שם נשים, הכשרות לא טובה מספיק וכו' - שיעשו שירות לאומי. לדעתי זה אפילו יותר חשוב משירות צבאי, בהתחשב בכך שרוב החיילים עסוקים בלעשות שום דבר במשך 3 שנים.
בקשר לבעיות הטכניות - אפשר להתגבר עליהם בעיקר דרך גיוס הסדר או נח"ל חרדי, בגיוס קגיל של שלוש שנים יש בעיות. אני לא חרדי ולכן אני לא אדבר בשבילם אבל גם אני בהחלט חושב שהם חייבים (עוד יותר מחילונים, כי להם גם יש חובה דתית) להתגייס. טומי - אתה קורא לזה 'לבזבז', אבל המדינה רואה בכמעט ארבע שנים בישיבה ערך ששווה בשבילו לוותר על שנה ושמונה בצבא. היו כבר מסלולים לא דתיים אחרים שהמדינה קבעה במתכונת דומה (של ארבע שנים שמתוכם שנה וארבע בצבא והשאר במימוש אידיאל אחר שהמדינה מכירה בו. מסלולי ההסדר ברובו הוא של חמש שנים מהוספה של הישיבות בלי תמיכה מהמדינה {בלי של"ת}), אז או שיש לך בעיה עם ויתור של צבא בשביל כל דבר אחר, או שיש לך בעיה ספציפית עם זה שמדינה שמוגדרת 'יהודית' מכירה בערך של לימוד תורה. ערן - בקשר לחרדים, יש כאלה שמתגייסים ומסתדרים (טכנית) יופי דרך הנח"ל החרדי. למה לא כולם? הבנתי שזה בעיקר פחד של התחייבות למדינה שאחר כך תוליך להתערבות של המדינה בענינים שלהם (כמו הבעיה שלהם עם מקצועות הליבה). לגבי האם כדאי לגייס חרדים, אני די בטוח שהתשובה היא כן. יותר חיילים - חיילים יוצאים יותר הביתה (או משרתים פחות זמן). ככה אני רואה את זה בצורה הבסיסית.
כן, יופי, בזמן שאתם משלימים את הזמן בישיבה אתם עושים הרבה מילואים. וואלה, כל הכבוד, אבל זה עדיין לא משתווה לשלוש שנים ולבזבוז שלהם, תסלח לי על הביטוי, בצבא ולא באזרחות כשיכולתי להיות היום כבר תואר ראשון. אתם בוחרים ללמוד? וואלה יופי, בכייף. תעשו שלוש שנים, ולאחר מכן תלמדו. מה רע? קשה? כן, זה קשה, אבל זו בחירה שלכם. בכל מקרה, אל תספרו לי אחר כך שאתם מתנדבים יותר לשירות משמעותי. שנה ו4 זה לא שירות משמעותי. מבחינתי, עדיף כבר ג'ובניק בקרייה. לפחות הוא תורם 3 שנים.
אז אתה מתחיל תואר ראשון בגיל 21, הסדרניק מתחיל בגיל 23. זה לא סתם 'קשה' אלא כמעט בלתי אפשרי אם אין לבנאדם אבא מליונר. ושוב, המדינה המציאה את תוכנית 4 השנים עם אידיאלים אחרים (חקלאות אם אני זוכר נכון), גם שם זה היה בזבוז? עדיף ג'ובניק בקריה שלוש שנים מחייל שנה וארבע ועוד שנתיים ושמונה בחקלאות וכד'? או שאתה מקדש את הצבא מעל כל ערך אחר בצורה מוגזמת (לא שאני לא מעריך את הצבא ואת החיילים, אבל אפשר לתרום בתחומים אחרים), או שאתה פשוט לא מכיר בלימוד תורה כערך לאומי של המדינה.
א. אני לא מבין מה הבעיה שלהם לעשות 3 שנים צבא? לכולם יש דברים שהם רוצים לעשות בגיל הזה, אבל הרוב(חוץ ממשתמטים) עושים שירות צבאי בכל זאת, שימצאו דרך איך ללמוד ולפרנס את המשפחה שלהם ביחד, חילוניים מתמודדים עם בעיות יותר קשות. ב.המדינה הזו יהודית(גם ערבית אבל בסדר), נכון. אבל בדיוק כמו שבארצות אחרות שמוגדרות כנוצריות או מדינות שמוגדרות כמוסלמיות(הרציונאליות), לא עושות כפייה דתית או הקלות דתיות, רק במדינת ישראל ואיראן http://www.asoccer.co.il/html/emoticons/rolleyes.Xxx . ג.סיבה מטומטמת, צריך לגייס גם חרדים בתור חובה, להשתמש במסלולים מיוחדים אבל להכריח חרדים להתגייס.
א. מצאו דרך. ההסדר. בלתי אפשר ללמוד תורה 3 שנים, לשרת בצבא 3 שנים, ואז ללמוד באוניברסיטה עוד 3\4 שנים ותוך כדי להקים ולפרנס משפחה בלי גב כלכלי רציני. אגב, עם איזה בעיות קשות יותר חילונים מתמודדים? ב. אז כל הכבוד לאיראן, מה אתה רוצה שאני אגיד לך?! לא נראה לי הזוי שמדינה שמוגדרת כיהודית מקבלת לימוד תורה כאידיאל. ג. איפה הבאתי סיבה לא לגייס חרדים?
א. אפשרי, תצמצמו קצת במספר הילדים שאתם מביאים לעולם, וכיום כבר אפשר לעבוד ביחד עם האוניברסיטה, זה יספיק לפרנס אישה +1/2. וחילוניים צריכים להתפרנס וגם להם יש צבא עד גיל 21 וגם הם צריכים ללמוד באוניברסיטה הרבה שנים(בהנחה שאתה לא מסתפק בתואר ראשון), גם שהם כבר עושים ילדים בתקופה הזו, אבל הם מסתדרים, אז אני לא מבין מה הבעיה שחרדים יעשו את זה? ב.לימוד תורה בכיף. לימוד תורה ע"ח צבא, זה באמת לא נורא לדעתך? ג.מה שכתב תלערן לוי על הפחד להתחייבות.
אני מפרסם את זה לאלה שכן מאמינים ואני מבקש מהאחרים לא ללעוג או להגיב לפוסט הבא דברים מזלזלים. תודה. http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs234.snc4/39017_415960525078_178798000078_5218228_7692194_n.Xxx
מאוד מאוד קשה לי לעצור את עצמי אבל אני אעשה זאת... רק תשימו לב, איך הכל מאוד מאוד מעורפל. היום הוא אומר 'לא יארך הרבה זמן', לכו תדעו למה הוא מתכוון, זה יכול להיות יומיים וזה יכול להיות 100 שנים... הוא יכול להחליט מה שבא לו. עוד אחד שמחפש תשומת לב ולצערי גם קיבל אותה.