נו וספרד הגיעה לגמר למרות מאמן ששיחק בלי חלוצים ויכולת חלשה של צ'אבי (בגמר עצמו הוא היה גדול). העובדות הן שאינייסטה זכה בתואר השחקן המצטיין ביורו, כלומר מספיק אנשים חשבו שהוא לפחות היה השחקן החשוב ביותר בנבחרת שלו. אינייסטה הוא לא שחקן שהכוח שלו הוא ב"הנעת כדור", הוא מוסר גדול אבל מה שמייחד אותו, זו השליטה שלו בכדור, יכולת הדריבל שהיא הטובה ביותר בכדורגל העולמי, לצד מסי. זידאן? זכה בפחות תארים, כאשר בגדול ביותר שלו, הוא לא עשה כלום עד הגמר. היתרונות היחידים שלו על איניסטה הם הכריזמה והעובדה שהוא לא שיחק לצד מסי.
ואלדז ופינטו זכו באותה כמות תארים כמו אינייסטה, מה זה אומר עליהם? פברגאס מוסר לא פחות טוב מאינייסטה לעומק, כובש יותר טוב וזה לא שמדובר בלירון בסיס, יש לו שליטה טובה מאוד בכדור, אמנם פחות טובה משל אינייסטה. הדריבל של אינייסטה מצויין, אבל מעט מאוד פעמים ראיתי אותו באמת עושה איתו משהו ישיר ולא רק שומר עליו כדי להחזיר את הכדור לצ'אבי.
זידאן ב98 היה נון פקטור מוחלט בין המשחק הראשון, לגמר שבו הוא שיחק נגד נבחרת מרוסקת אחרי פרשיית רונאלדו. איך זה בדיוק מדבר "בעד עצמו"? בכל קריירת המשחק שלו הוא בסך הכל זכה בשלוש אליפויות מקומיות, למרות שהוא שיחק עשר שנים ביובה בשיאה ובריאל בתקופת משבר גדול של ברצלונה לאורך רוב תקופתו שם. הוא היה גדול ביורו 2000 וב2006, את זה אי אפשר לקחת ממנו, כמו גם את הכריזמה והיכולת במשחקים גדולים, אבל הוא היה שחקן מאד חסר יציבות ביחס למישהו שנתפס ענק היסטורי. אני חוזר: שני היתרונות היחידים שלו על אינייסטה הם בכריזמה ובעובדה שהוא לא שיחק לצד מסי.
אני מעדיף את אינייסטה בכל יום על ססק,אנדרס הוא אחד מ5 השחקנים הטובים בעולם ואני לא חושב שיש מאמן שהיה מספסל שחקן כזה גם לא בשביל ססק שהוא שחקן מצויין. עם זאת אינייסטה הוא אוברייטד ענק.לא מבחינת היכולת שלו כי כמו שאמרתי הוא כן נמצא שם אלא מבחינת התרומה שלו.גם בעונה שהוא היה פצוע חצי ממנה הוא נכנס ל3 האחרונים בכדור הזהב וגם העונה הוא נכנס למרות שהיו לא מעט שיותר הגיע להם.
העונה הוא נכנס לטופ 3 על כך שהוא היה השחקן הכי טוב וחשוב של הקבוצה שזכתה בתואר הכי גדל של העונה. ככה בדרך כלל זה עובד. והאמת היא שב2009 היה מגיע לו הבלון דאור לא פחות מלמסי והוא לא נכנס בכלל לטופ 3.
במקרה של הויכוח הזה, העובדה שזידאן שחקן פחות טוב משחקן אחרים בתקופתו לא הופכת את אינייסטה לשחקן הגדול שאתה עושה ממנו. תשווה בין אינייסטה לססק לא בינו ובין שחקן ששיחק 10 שנים לפניו. הויכוח הוא לא על גדולתו של זידאן, זה היה לפני כמה חודשים ואני חושב שהוא מוצה שם.
אז זהו, שהשוואה בין אינייסטה וזידאן היא הרבה יותר רלבנטית מההשוואה בינו לבין ססק. אני באופן אישי שם את אינייסטה גם לפני רונאלדו ומחשיב אותו לשחקן השני בטיבו בעולם. אני יודע שכאן הרוב יחלקו עליי וזה בסדר, אבל מחוץ לפורום הזה אינייסטה נחשב לשחקן השלישי-רביעי בטיבו כמעט בכל רשימה. לא חייבים להסכים עם הקביעה הזו כמובן, אבל זה לא משהו שאני המצאתי. רוצה לומר, הדיון מי עדיף בינו לבין ססק לא באמת מתקיים.
הוא לא מתקיים כי אי אפשר להשוות ביניהם. אי אפשר לקבוע חד משמעית מי שחקן יותר טוב או שחקן יותר עדיף. כמו שאי אפשר להשוות מי השחקן הספרדי שיזכר לעד וכו' וכו'. את זה יכריע רק הזיכרון של האנשים. הזיכרון של האנשים לא פועל על כמות התארים, כמות הגולים וכמות הבישולים. לכן זידאן נחשב כזה גדול, ואין על היכולת שלו עוררין-הוא היה רמה מעל כולם. כל ניסיון שלך לגמד את היכולת שלו היא עלבון לאינטילגנציה האנושית, והוא יזכר לאחד הטובים בעולם ובצדק. כי הואבאמת היה אחד הטובים שראה עולם הכדורגל, וזה לא היה משנה גם אם הוא לא היה לוקח גמרים ותארים. היכולת האישית היא מה שקובעת.
יתרון גדול נוסף של זידאן על אינייסטה הוא שזידאן ידע לתת גולים ויש לו כל-כך הרבה כאלה במשחקים הגדולים ואני לא מדבר רק על הצמד בגמר המונדיאל או השער הכי יפה בהיסטוריה של ליגת האלופות. אני גם כן מאמין שללא ההצלחה המסחררת בנבחרת(רק כשרואים מה קרה לצרפת של דומאנק ב-2008 נניח אפשר להבין לעומק עד כמה זידאן היה גדול במונדיאל על-אף ששיחק לצד שחקנים מעולים על הנייר כשעדיין נשאר להם משהו כמו הנרי, ויירה ועוד) הוא לא היה נחשב לכל-כך גדול - אבל גם רונאלדו הברזילאי לא זכה כמעט בשום תואר רציני בקבוצות. אליפות אחת בלבד - עם ריאל, והצ'מפיונס - נו הוא היה רשום כשחקן מילאן, אז מה. זידאן היה וירטואוז, שחקן מיוחד במינו ולראיין גיגס למשל יש הרבה יותר תארים ממנו וזה לא מעניין אף-אחד. הוא היה משפר את השחקנים לצידו. לנסות לתאר את הכדורגל של זידאן או מדוע הוא היה מהגדולים ביותר זה נראה לא מגוחך. אני מציע לך לצפות גם בגול נגד דפורטיבו לה-קורוניה בליגה ב-01/02(תסלח לי על העצלנות להביא לך לינק) ותנסה להגדיר את מה שהוא עשה שם. הוא אשכרה המציא תרגיל. ומשהו אחרון לגביו - עם כל ההערצה העיוורת שלי לריאל מדריד ההיא - זידאן שיחק בקבוצה שהייתה חזקה מהשאר אבל לא מאוזנת, ולא בפער כזה כמו ברצלונה של היום ביחס ליריבותיה. כשריאל מדריד קיבלה את מנצ'סטר יונייטד ב-2003 זה היה אולי 70-30 לריאל ולא 90-10 כמו ברצלונה ורוב הקבוצות בעולם כיום. לגבי ראול - הוא שיחק בנבחרת הרבה פחות טובה, זה הכל. במונדיאל 2002 הוא היה נפלא עד לפציעה המיותרת שלו. אגב, כמו ששגיא כהן אמר - ריאל מביאה את פיגו, את זידאן ואת רונאלדו. אבל תמיד במאני-טיים זה היה ראול. ומשהו אחרון לגבי אינייסטה - זה לא באמת מעניין שהוא נבחר לשחקן הכי טוב ביורו. לדעתי המשחק הכי טוב שלו בטורניר היה משחק הפתיחה נגד איטליה ואפילו לא ניצחנו. לדעתך הוא גם היה ראוי לזכות בתואר השחקן האירופי הכי טוב, לפני כריסטיאנו רונאלדו? הפרסים האלה סובייקטיבים. אין טעם לחזור לויכוח גם על כדור הזהב, רונאלדו או מסי.
ראוליטו, אם לא מחשיבים פנדלים, אני לא חושב שלזידאן היו יותר שערים מכריעים מלאינייסטה, בטח ביחס לשלב בקריירה שבו אינייסטה נמצא: אני מזכיר לך שאינייסטה בן 28, השלב בקריירה שבו זידאן היה ביורו 2000. זו נקודה שאנשים מתעלמים ממנה: אינייסטה לא גולר גדול, אבל במשחקים חשובים הוא מבקיע לא מעט. גם בעונה שעברה, הוא היה מלך שערי השדה של ברצלונה ברבע וחצי גמר ליגת האלופות. מה שאינייסטה לא עושה, זה להבקיע את הגול החמישי במשחקים שבהם ברצלונה נותנת שישיה לאוסאסונה. רק על שערים כאלה הוא היה יכול להגיע למספרים יפים, אבל די חסרי משמעות. תארים הם לא חזות הכל, אבל אינייסטה כנראה יסיים את הקריירה כשחקן המעוטר ביותר בהיסטוריה של הכדורגל האירופאי. גם לזה יש משמעות. או במשפט אחד? האיש שניצח וניצח וניצח. זידאן? הוא בהחלט היה אחד השחקנים הגדולים בדורו. לדעתי האישית, הוא לא שיחק מספיק טוב על בסיס שבועי בשביל להיות אחד השחקנים הבאמת גדולים בהיסטוריה, מעמד שרבים נותנים לו. התעלות במשחקים גדולים והיי לייטים זה יפה, אבל גם לשחק טוב במשחקים ה"רגילים" זה חשוב. ולהבדיל מרונאלדו הברזילאי, אין לו תירוץ של פציעה שמנעה ממנו לשחק בשנים הטובות ביותר שלו. ושלא יובן לא נכון, גם אינייסטה לא שחקן טופ 10 היסטורי, פשוט במובן הזה, לטוב ולרע, הוא מאד דומה לזידאן ובמובנים רבים הוא אפילו יותר יציב ביכולת שלו (וכאמור הקריירה שלו עוד רחוקה מאד מסיום). מה שאין לו זה את הכריזמה של זידאן והוא משחק לצד שחקן ש(בצדק)לוקח את רוב הזרקורים אליו.
המשפט הזה מוכיח שהראייה שלך סובייקטיבית לחלוטין. בעונה הזאת אינייסטה היה פצוע 3-4 חודשים! בתקופה הכי מוחצת של הקבוצה בעידן גווארדיולה, שבמשך 5-6 משחקי בית רצוף, קבוצות בקאמפ נואו היו מקבלות רביעייה במחצית (הזכור לי מכולם החמישייה שנתנו לאתלטיקו עד דקה 20, נגמר 6-1), עשינו עם רוטציה של קייטה/גודיונסון בקישור ליד צ'אבי. אינייסטה אומנם חזר לשלבים המכריעים באלופות ושידרג משמעותית את הקבוצה, אבל ממש לא כבורג ראשון! במקרה הטוב רביעי אחרי מסי, צ'אבי, פויול ואטו. נראה לי שהגול בברידג' והזמן שעבר קצת שינו לאנשים פרספקטיבה. בשנים לאחר מכן הוא הפך לבורג משמעותי הרבה יותר מאשר בעונה הזאת. מסכים איתך לחלוטין שנכון למצב היום, בעוד 20-30 שנה כולם יזכרו את אינייסטה כאחד הגדולים בדורנו. הרבה לפני פברגאס.
אני מניח שלכל אחד יש שחקנים שהוא מעדיף באופן אישי, גם בתוך הקבוצה שהוא אוהד, אבל גם במצב כזה עדיף לנמק למה אתה חושב כמו שאתה חושב. לדעתי, אינייסטה היה השחקן הבולט של ברצלונה בחצי השני של אותה עונה, בעיקר במשחקי ההכרעה באלופות. אל תשכח שבאותה עונה התלות בגולים של מסי לא הייתה גדולה כמו היום, מכוון שמצד אחד הוא עצמו הבקיע פחות ומצד שני, אטו והנרי הבקיעו לא מעט. היכולת של אינייסטה לכל אורך המחצית השניה של העונה הייתה אדירה וההצגה שלו בגמר, שהוא משחק פצוע, הייתה פשוט מדהימה- זה המשחק שלאחריו רוני הגדיר אותו כ"שחקן הטוב בעולם". עם זה, ברור שהזכיה של מסי יותר מלגטימית ובסך הכל של העונה הוא היה השחקן הבולט. השאלה במקרים כאלה היא כמה חשיבות אתה נותן לכלל העונה לעומת משחקי ההכרעה. פויול ספציפית דווקא לא היה בעונה טובה ואטו פתח את העונה נפלא, אבל נכנס למשבר עמוק במהלכה ויצא ממנו רק בגמר.
אני בד"כ מגיב על סמך זיכרון, אבל התגובה שלך קצת גרמה לי לספקות שיכול להיות שמה שאני זוכר הוא לא מה שהיה. אז הלכתי לחפש את משחקי שמינית הגמר נגד ליון 5-2, ורבע הגמר מול באיירן 4-0 שהובילו אותנו לצמד המפגשים מול צ'לסי. בגלל שלא נשב פה ונראה את כל המשחק, אני מעלה לפה את השערים (וסליחה קצת על הערבית אבל השעה מאוחרת ואין לי כח לחפש משהו יותר טוב). ראיתי את אינייסטה פעם אחת מוסר למבשל, ופעם אחת ספק מאבד כדור ונופל בגול של ז'וניניו. לעומת זאת ראיתי הרבה מסי, הנרי, אטו (המשבר שלו כמדומני היה בעיקר בליגה) וצ'אבי (שזאת ללא ספק הייתה העונה הכי גדולה שלו). נכון שאנדרס לא נמדד רק בשערים ובישולים, אבל בחייאת....באלון דאור?!? זה לא שהיה לו איזה מונדיאל/יורו להצטיין בו בקיץ. בגמר אגב ממה שגם אני זוכר הוא באמת היה המצטיין במגרש ופלוס הגול ההוא בברידג' נבנה לו המיתוס. http://www.youtube.com/watch?v=NE1t0DcZUdA http://www.youtube.com/watch?v=4rtAG0FMptI
כמו שאמרו כאן, הגול בברידג', והגול במונדיאל הפכו את איינסטה להרבה יורת מימה שהוא ולאנשים לאבד פרורפרציה, גם אני זוכר טוב מאוד את עונת 2009, ולהגיד שלאיינסטה הגיע שם תואר באלון דאור גובל כבר בחוסר אוביקטיביות מהרמה הנמוכה ביותר. איינסטה שחקן גדול, אבל אתה הופך אותו להרבה הרבה יותר מימה שהוא. אני ראיתי את היורו וכל משחקי נבחרת ספרד, באף משחק איינסטה לא היה יוצא דופן, והוא ממש לא היה השחקן הכי טוב של הנבחרת, אלא עם כן דריבלים ומהלכים וירטואזים גורמים לך לחשוב כך.
לא נבנה שום מיתוס, זו הייתה מציאות. מי שאשכרה ראה את המשחקים המכריעים (מה שאתה כנראה לא עשית לאור זה שהיגדרת את פויול כמצטיין) הבין שהוא השחקן החשוב ביותר של ברצלונה ברגעי ההכרעה באותה עונה. בלהריץ סטטיסטיקות במשחקים שנגמרו בדקה ה35 תמיד היו טובים ממנו. ריקלמה, לעניות דעתי, חוסר אובייטיביות "מהרמה הנמוכה ביותר" זה להגדיר שחקן טוב מאד כמו ולרון כ"שחקן המוכשר בהיסטוריה". ותספר לי בקשה מי היה המצטיין של ספרד ביורו (וכאמור במקרה הספציפי הזה לפחות זו גם הדעה של העיתונאים שבחרו אותו למצטיין ביורו). תרשה לי להמר: זה היה שחקן ההרכב הלא קבוע פאברגאס או אולי פיקה.