נושאים שנויים במחלוקת != נושאים פוליטיים. יש חומר בשיעור אזרחות על השסע בין הערבים ליהודים. בלימודי ספרות אין סיבה לדחוף אג'נדה פוליטית. שכל אחד יחנך את הילדים שלו בנושאים הללו כראות עיניו. לכן לא צריך חומר על התבוללות או נגד התבוללות בבתי הספר, יש מספיק נקודות שאינן שנויות במחלוקת שאפשר להתעסק בהן (כבוד לזולת וכו'). הגיע הזמן להפסיק לנסות ולהפיץ תעמולה אצל הדור הצעיר דרך מערכת החינוך.
אם היה מדובר בספר הקורא ליציאה מהשטחים וחלוקת ירושלים הייתי מסכים איתך שזה לא במקום. אבל פה מדובר בספר שמדבר בסה"כ על רומן בין יהודיה וערבי, כלומר אם יש איזשהו מסר ממנו זה מסר נגד גזענות ובעד קבלת האחר, שזה מסר שגם חלקים נרחבים בימין יכולים לחתום עליו. הביטוי "מעודד התבוללות" הוא מצחיק, אף אחד לא מעודד התבוללות, לאף אחד אין אינטרס שיהודים יתחתנו דווקא עם בני דתות אחרות. יש כאלה שנגד (בנצי גופשטיין וחבריו, ומסתבר שגם שר החינוך) ויש כאלה שלא אכפת להם וחושבים שזכותו של אדם לבחור עם מי לחלוק את חייו.
לא מבין על מה התלונות. בנט מיישם את האידולוגיה של האנשים שבחרו בו, ייבחר שר חינוך אחר-יחליט הוא מה פוסלים ומה לא.
השאלה היא מה זה מדינה יהודית? זה מושג אמורפי מדי. לא כל אחד מגדיר את המושג באופן דומה. עבורי ההגדרה בעיקר מסתכמת בחוק השבות, חוק מפלה ללא ספק אבל הוא מבחינתי עמוד התווך של הציונות, מסיבות היסטוריות ברורות שאין צורך לפרטן. אבל חוץ מזה, אני מעדיף מדינה שהיא קודם כל דמוקרטית מודרנית ואח"כ מדינת היהודים מאשר מדינה ששמה את ערכי היהדות המסורתיים במקום הראשון ומכופפת את הערכים הדמוקרטים. שוב, לא כל משלמי המיסים חושבים אותו דבר, וזה תקף גם להגדרה של מדינה יהודית, שלה יש פרשנות שונה בקרב האזרחים.
אם הרשימה המשותפת תקבל יום אחד את תיק החינוך, האם זה יהיה הגיוני שהיא תעביר את כל בתי הספר ללמד ספרות בערבית בלבד, ורק סופרים ערבים? צריכים להיות גבולות, כאלה שחורגים משאלת זהותו של שר החינוך, דברים שנוגעים בפן המקצועי ולא הפוליטי או האידאולוגי. בגלל זה מערכת צריכה ועדות מקצועיות, בגלל זה מערכת צריכה שומרי סף. במדינת ישראל, בעיקר מאז הבחירות האחרונות, יש תחושה שמנסים להחליש ולהתעלם כמה שיותר מאנשים ששיקוליהם אמורים להיות מקצועיים - ובאופן כללי לטובת הגורמים המעורבים, במקרה הזה התלמידים - לטובת השיקול הפוליטי.
תאורטית כן, אבל יהיה להם קצת בעיה ללמד ספרות בערבית כשרוב הילדים בישראל לא יודעים ערבית אבל נניח שכולם היו דוברים ערבית ברמה טובה בבתי הספר, אז כן שילמדו רק סופרים ערבים(כמה שזה נשמע מטומטם). למה בחירת ספרים חורג מהסמכויות של שר החינוך? כל שר רוצה להשפיע על תכנית הלימודים לפי ראות עיניו כי אחרת מה זה משנה איזה שר עומד בראש המשרד אם הוא לא קובע כלום?
כי אז אנחנו מגיעים למצב הנוכחי האומלל שבו משרד החינוך מסרב להכניס ספר ללימודים בגלל משהו כמו התבוללות. ואגב, בכלל לא בטוח שבנט עשה את זה או ידע מזה עד אתמול. ספק אם הוא יורד לפרטים כאלה של רשימות הספרים לבחירה. הוא בהחלט לא כתב את הנימוקים המבישים לעניין.
אבל אתה מבין איזה פתח אתה פותח כאן בדברים שלך? בוא נאסור לימודי אנגלית או צרפתית, כי זה יקשר את היהודים לעולם, יגרום להם לנסוע ואולי יוביל לכך שהם ישתקעו שם, גוועלד. בוא לא נלמד שטויות כמו כימיה, פיזיקה או ביולוגיה, כי גם כך הכל מהאלוהים. בוא לא נלמד אזרחות, כי בכל מקרה הדבר הראוי הוא שהיהדות תהיה הגורם המוביל במדינה ובמערכת המשפט, לא שטויות כמו חוקים ודמוקרטיה. חוץ מזה, איפה היה כל הסיפור הזה בעשרות השנים האחרונות, שבהן - כפי שסיפרו כאן, וכפי שאני זוכר בעצמי - דווקא כן איפשרו ללמד ספרים שבהם יש מערכות יחסים בין ערבים ליהודים? גם הפיכת משלם המיסים לאיזה עדר שכולו חושב ומתנהג אותו דבר רק בגלל שהוא יהודי זה מטופש. ולא, בוא לא נפתח שוב את הדיון לגבי כוונת הבוחר בבחירות האחרונות.
הרומן הזה לא חייב להיות כלול בחומר הלימוד. מן הסתם יש שלל ספרים אחרים שהוחלט לא לכלול, ויכולות להיות סיבות לגיטימיות רבות. אבל אם ועדה מקצועית ממליצה לכלול אותו ומשרד החינוך מטיל וטו לא בגלל שיש לו בעיה של ממש עם התכנים בספר אלא ספציפית בגלל ענייני התבוללות והשפעה של רומן יהודי-ערבי על הנוער, זה משהו אחר לגמרי. ואני אפנה אותך לשאלה דומה - תאר לך שמדינה כלשהי תודיע שהיא לא מאפשרת ללמד ספר שבו רומן בין יהודי לנוצרייה מחשש להתבוללות, איך יגיבו בישראל? בשבוע שבו לכאורה הלכו לקראת 20% מהאוכלוסיה דרך תוכנית חומש להעלאת תקציבי המגזר, גם הכניסו להם עם נבוט בראש. לגבי סקילת אנשים למוות, זו היתה תגובה להירובול שטוען כי לא צריך לצפות למשהו אחר במדינה יהודית, לא צריך לצפות שהיא תאפשר ללמד ספר כזה. אז אם כבר מדינה יהודית, אז עד הסוף - כולל הלכות התנ"ך.
היינו כבר בדיון הזה. זו המדינה היחידה בעולם שבה ליהדות יש משקל מכריע בסדר היום הציבורי. אם זה לא היה המצב - אין שום סיבה לקיום של המדינה הזאת. לשמור מצוות אתה יכול גם בגלות. יש מספיק מדינות שהן גם דמוקרטיות וגם סובלניות כלפי היהודים. אם הרשימה המשותפת תקבל יום אחד את תיק החינוך, חומר הלימודים בבתי הספר יהיה הדאגה האחרונה שלך. בעשרות השנים האחרונות לא היה שר חינוך שנבחר על מנת להשפיע בנושא הזה. הפסקה הראשונה שלך היא בדיוק הסיבה שאני חושב שצריך להפריט את מערכת החינוך. כי עכשיו הוציאו את הספר מחומר הלימוד ושר החינוך הבא יחזיר את זה ואז שוב יעלה שר חינוך דתי וחוזר חלילה. אני חושב שזה לגמרי בסדר שחומר הלימוד לא יהיה זהה בכל בתי הספר, ושכל הורה יבחר איזה חינוך יקבל הילד שלו. זו הייתה תגובה צינית לגמרי לדמגוגיה הזו שכל משהו שנעשה על פי ההלכה זה איראניזציה. אם היינו איראן אתם לא הייתם מעיזים לכתוב בכלל את מה שאתם כותבים אז חלאס עם ההשוואה הפופוליסטית והדמגוגית הזאת.
אנחנו לא איראן, בהחלט לא. אבל אנחנו עושים צעדים מדודים ובטוחים בדרך לשם. על דבר אחד אני יכול להסכים איתך. לא בהכרח הפרטת מערכת החינוך, אבל בהחלט הוצאתה מידי הפוליטיקאים ונתינת זכות בחירה להורים במקום להפוך את כולם למקשה אחת. תלמיד נמצא במערכת 12 שנים, בזמן הזה מתחלפים איזה שישה שרים שכל אחד מושך את העגלה לכיוון אחר. זו לא דרך. בינתיים אני מבין שאיזה אתר ימני שאשכרה טרח לקרוא את הספר "חשף" שהוא מדבר גם על דברים אחרים, אז עכשיו בנט רק לערוץ 2 עם טענה חדשה שפוסלת את הספר כי הוא שמאלני ומקשר את הסופרת לשוברים שתיקה. טוב, היה צריך לשבור ימינה אחרי שהעז להביע תמיכה בשב"כ בפרשת העינויים. קשקשן.