בני יהודה נראים טוב גם עם מכנסיים לבנים, וגם את זה הם עשו קצת בעבר, צריכים לשחק עם שתי הגרסאות, רק לא מכנסיים כתומים. אגב אני חושב שגם מכבי נתניה צריכים לשחק עם מכנסיים לבנים לפעמים, סטייל ויסטה.
בני יהודה שיחקו בשנה שעברה עם מכנסיים לבנים, יחד עם תלבושת המעויינים שעשתה קאמבק מתחילת שנות ה-90. חבל שבארץ לא מקפידים על תלבושות מסורתיות כמו באירופה. התלבושת הקלאסית של בני יהודה היא עם מכנסיים שחורים, כפי שהם ישחקו בעונה הקרובה. אני פחות אוהב כשהם משחקים עם תלבושת שהיא כולה כתומה. זו קבוצה כתומה-שחורה ולא סתם כתומה. אותו הדבר בית"ר - אני לא אוהב כשהם משחקים עם מכמסיים צהובים. תלבושת בית״רית קלאסית היא חולצה צהובה ומכנסיים שחורים, וחבל שלא מקפידים על זה. באירופה יודעים לשמור על המסורת, ויהיה מוזר פתאום אם למשל ארסנל ישחקו עם מכנסיים אדומים, או ליברפול עם מכנסיים לבנים. השמירה על המסורת עוזרת ליצור זהויות. בארץ זה די נדיר.
בכל העולם יש משחק הווריאציות. ולנסיה משחקים עם מכנסיים שחורים לרוב אבל היו עונות עם לבנים, אתלטיקו מדריד החלו לשחק לפעמים עם מכנסיים אדומים, לסטר עברו ממכנסיים לבנים לתלבושת כחולה מלאה, שלוש הגדולות המפוספסות באיטליה משחקות עם מכנסיים לבנים או שחורים, פארמה החליפו כמה פעמים את חולצת הבית מתלבט שחור על לבן לכחול הצהוב הווריאציות שונות, בגרמניה יש קבוצות בלי תלבושת בית קבועה (פרנקפורט לפעמים אדום-שחור, לפעמים לבן-שחור, לפעמים לבן חלק או שחור חלק. לברקוזן משחקים לסירוגין עם תלבושת יותר אדומה, יותר שחורה, או פסים. וולפסבורג משחקים עם גוון הירוק כל הזמן) ובאיירן שילבו גם הרבה כחול כמה פעמים, אפילו ברמת הנבחרות אנגליה משחקים לפעמים עם מכנסיים לבנים ולפעמים עם כחול כהה, לארגנטינה עברה המכנסיים לבנים ולא שחורים. הצבעים של בית"ר או בני יהודה הם ברורים בכל מדים, גם אם יש וריאציות שונות. החולצה הנוכחית של בית"ר לא תיראה טוב עם מכנסיים שחורים.
אני מסכים ששמירה על צבע ספציפי מאוד לכל חלק במדים, זו אדיקות שמעט קבוצות הולכות לפיו, ואין סיכוי שקבוצה בישראל תצליח לעמוד בדבר כזה. יש קבוצות רבות בעולם, שגם אם הן לא עקביות בכל עונה או עושות משחקי ואריאציות, הן עדיין מצליחות לשמור על המסורת ועל הזהות של הקבוצה לאורך השנים. שלוש הגדולות של איטליה תמיד ישחקו עם פסים, כשרק צבע המכנס משתנה. אם ניקח את הדוגמה של פארמה - חולצת הפסים והחולצה עם הצלב חוזרות שוב ושוב לאורך ההיסטוריה. גם אם יש עונות חריגות, החולצות האלה ימשיכו להופיע, כי הן חלק בלתי נפרד מהזהות של המועדון. כנ"ל פרנקפורט - חולצת הפסים האדומה-שחורה, לצד תלבושת עם חולצה לבנה ומכנסים שחורים תמיד יופיעו שוב ושוב, גם אם לא בכל עונה, כי הן חלק בלתי נפרד מהזהות של המועדון. בישראל פרט לכמה קבוצות בודדות שמשחקות עם פסים, אין קבוצות שמשחקות עם תלבושת קבועה. יש הרגשה של אפס ייחודיות, וקבוצות רבות נראות כמו שכפול של אחת של השנייה בהיבט החיצוני. ברור לי מה הסיבות לכך, אבל חבל שאין שינוי מגמה גם אם הוא קטן. מקבוצות קטנות וחדשות למשל הייתי מצפה שיילכו על צבע או שילוב צבעים ייחודי לישראל, או שילכו על עיצוב נועז יותר. בסופו של דבר, כמעט כולן נראות אותו הדבר.
הסגנון של החולצות של בית"ר בשנתיים האחרונות מזכיר את 96/97 בקטנה כי החלק העליון בשחור ואז זה נראה מעולה גם בגלל המכנס השחור, תנסו לחשוב על זה עם מכנס צהוב וזה הרבה פחות טוב. שאלתי מישהו במועדון למה משחקים עם מכנס צהוב, נאמר לי שזו החלטה של ההנהלה.
הטרנד האופנתי של חולצות כדורגל רטרו ונעלי לואי ויטון שנראות כמו קטרגל עשה את שלו וכל קבוצה שנייה בערך באירופה הוציאה סט אחד וינטג׳י, רובן חזרו גם עם הצווארונים. יש נתח שוק שנכנס חזק מאוד למעגל הלקוחות הפוטנציאלים. אל תתפלאו אם תראו בחורות צעירות עם חולצה של רומא או פאקינג סוונזי. צעד מבורך, בטח כבר עונה הבאה יכנס גם פה בארץ.
קבוצות בארץ לחלוטין הולכות על מסורת. הצבעים לא משתנים, לפעמים קצת משחקים איתם אבל זה תמיד אותו דבר. פרנקפורט שיחקו בעשור האחרון 5 פעמים עם הוריאציה המסורתית של פסים אדום-שחור התלבושת בית, אבל גם היה להם פסים בשחור לבן, שלוש פעמים חולצה לבנה בלי אדום בכלל ופעמיים חולצה שחורה בלי אדום בכלל. אתה מכיר מועדון בארץ שהחליף ככה את תלבושת הבית באופן כה תכוף? הכי הרבה זה קבוצות בכחול-לבן שפתאום מחליטות שהבית זה לבן-כחול.
זה בדיוק מה שעשו מכבי תל אביב העונה התלבושת הבית. גם היום תלבושות שלישיות בשנים האחרונות התכלת שהלכו על הקטע הזה.
שמירה על צבעים זה מובן מאליו, ונדיר שקבוצה משנה את הצבעים השלה (בארץ זה קרה לא מעט בעבר, אבל מאז השידורים בטלוויזיה הצבעים די התקבעו). בחו"ל בשנים האחרונות הקבוצות משתוללות עם הצבעים של התלבושות המשניות, אבל זה נטו משיקולים של מכירת חולצות. בארץ פחות נועזים בהיבט הזה. בכל ממקרה, הכוונה שלי בכל הדיון הזה הוא שיהיה נחמד אם יותר קבוצות בארץ יהיה מזוהות עם תלבושת מסויימת, שאוהד יוכל לזהות במבט חטוף. בכמעט בכל הליגות הגדולות והבינוניות יש קבוצות כאלה. נכון שיש קבוצות שעושות משחקי צבעים (למשל האיטלקיות הגדולות עם צבע המכנס כמו שציינת), אבל התלבושות עדיין אייקוניות וקלות לזיהוי. נכון גם שחלק מהקבוצות פחות עקביות, אבל עדיין הן מחזירות את התלבושות המוכרות שוב ושוב (למשל פארמה ופרנקפורט). בארץ העניין הזה מאוד נדיר, אני מצליח לחשוב רק על הפועל חיפה, הפועל ירושלים והפועל ר"ג עם תלבושות קבועות (כולן במקרה עם תלבושת זהה). בנוגע לפרנקפורט, זו דוגמה די מיוחדת, כי הם באמת נוטים לאחרונה לשחק עם הצבעים. הם טריקולור אדום-שחור-לבן, ולא נראה שיש שם העדפה לצבע ראשי. הבנתי שלפני כמה שנים הייתה בקשה מצד האוהדים להתחיל לשחק עם חולצות לבנות במשחקי הבית, אבל לא נראה שהם התמידו עם זה. בכל אופן, למרות שחולצת הפסים שלהם חוזרת שוב ושוב לאורך ההיסטוריה, יש שפע של דוגמאות טובות יותר של קבוצות עם תלבושת קבועה ומסורתית. בקיצור, הייתי רוצה שיהיה בארץ קצת פחות בנאליות בהיבט של התלבושות. הכל מרגיש גנרי, וכל קבוצה נראית כמו שכפול של קבוצה אחרת. לא שזה מה שישפר את הכדורגל שלנו, אבל עדיין...
חולצת ה־Pre Match הרשמית - מהדורה מוגבלת לחגיגות 90 השנה למנורה - בית״ר ירושלים חולצת ה־Pre Match מהמכוערות שנראו בכדורגל.
אהבתי את החולצה הרביעית של בית״ר עם הרטרו לימקא. רק חבל שלא השתמשו בסמל של בית״ר מאותה תקופה אם כבר הלכו על הקונספט הזה…