להביא את שוק המכוניות בתור דוגמא, זו שטות גדולה, בורות לשמה: רבים מהיבואנים נתקעו עם מלאי גדול, ברובו עם דגמים שייצורם הופסק, ובמקומם יבואו דגמים אחרים, ולכן הגיעה הורדת מחירים, מבצעים, ורכישות של חברות ההשכרה והליסינג. מדובר בשוק עונתי, ותנודתי. ויש כמובן כאלו שלא מבינים: לקנות רכב ישן, עולה בסופו של דבר כמו רכב חדש, רק שזה בתשלומים: למגרשי חלפים משומשים ( וגנובים לעיתים קרובות ), למחסני החלפים אצל היבואנים ( שמרוויחים כ 900 אחוז! ), וכמובן למוסכים, שקשה למצוא אצלם אנשים ישרים.
יצא לי לטייל בעולם בשנה האחרונה קצת. ראיתי מה רמת המחירים בכל מני מקומות, מה רמת החיים מה רמת ההכנסה. אני לא כותב ממקום של אמוציות. אני רואה את ההבדל בין ההורים שלי, עובדי מדינה בדרג בינוני, שהצליחו לחסוך יפה, לקנות לעצמם דירה, לדאוג לעתיד של הילדים, ובין האחים שלי, שהרבה יותר משכילים ומוצלחים בהם באופן יחסי שמצבם הכלכלי טוב פחות. הנהג הישראלי לא זהיר גם באוטו בטוח וגם במלכודת מוות, ההבדל הוא שבמכונית בטוחה הוא לא ימות.
גם כאן, ישנה בציבור הרחב בורות: אנשים חושבים שפח עבה, מגן על הנוסעים, וזה כמובן קישקוש. בטיחות של רכב מורכבת משני חלקים: 1. בטיחות אקטיבית, שהיא היגוי ( דיוק, תגובת ההגה ), מתלים ( אחיזת כביש ), בלמים, מנוע ( אפשרות האצה מהירה ע"מ להתמק ממפגע ), והנדסת אנוש ( השפעה על תיפקוד הנהג, שדה ראיה, זמינות ). 2. בטיחות פאסיבית. חוזק מכני, ותכנון ראוי של עמידות השילדה למכות חזית, אחור, וצד, חגורות בטיחות, כריות מתנפחות ( כבר היו כאלו שדווקא היו קטלניות ). הבטיחות הכוללת היא שיקלול כל הנתונים.
אתה יודע מה משעשע אותי בהשוואות המחירים בין ישראל ומדינות אחרות (עם הכנסות יותר גבוהות)? 2 דברים. אחד - שלא חסר מדינות עם הכנסה יותר גבוה וגם מחירים יותר גבוהים (לא להכל). ממה שראיתי בזמן אחרון - דנמרק, שוודיה ופינלנד. מדינות ממש לא זולות! ודבר שני - שאם אתה לוקח דברים בסיסיים - כמו אוכל בסיסי ותלבושת - אנחנו במצב טוב מאוד! לעומת זה - בדברים שקשורים ל"חיים טובים" רמת המחירים אצלנו הרבה יותר גבוה. ואני לא קורא לאנשים לעבור למינימום של מחייה - לא זה הכוונה. רק שלנו יש הרבה יותר אפשרות לחסוך לעומת תושבים של אותם מדינות. אחרי שמוצאים מכיסים סכום שנדרש למחייה, נשאר אצלנו יחסית יותר כסף, שאפשר לבזבז לפחות דברים. הדוגמה של משפחה שלך מצוינת! דיברתי כבר על זה. ההורים שלך היו (באותם שנים שיצליחו לחסוך) המעמד הביניים פלוס (למרות שזה לא היה מעמד הבינייים האמתי - הם עדיין היו קרובים ל"פועלים"). והאחים שלך כנראה נמצאים היום במעמד יותר נמוך. ולא בגלל שהם לא טובים - פשוט בגלל הקפיצת הכלכלה שלנו יש פה מעמד ביניים שמרחק ממנו ל"פועלים" הרבה יותר גדול. ויש הרבה אנשים שהם די מוצלחים אך עדיין לא ברמה של מעמד ביניים פלוס (שהוא ממש לא תייקונים). בוא לא נכנס לקטנות. אתה הבנת וציינת בעצמך את הנקודה שבגללה נתתי דוגמה של רכבים. ממש לא בשביל להתווכח האם כולם חייבים לקנות רכב חדש.
בדנמרק שוודיה ופינלנד אתה משלם הרבה יותר מס, אבל פה נגמרות לך ההוצאות. אצלנו אתה משלם מס יחסית גבוה, אבל בתמורה מקבל כמעט כלום מהמדינה. באוסטרליה המחירים יקרים בערך ב30%, המשכורת גבוהה פי 2-3. נכון שעל הנייר יש לך יותר כסף לחסוך, אבל אוניברסיטה (חינם בחלק גדול מהמדינות באירופה), מעונות וחוגים לילדים, ביטוח רפואי ועוד אינספור הוצאות שהן חובה אבל אתה עושה אותם בנפרד הן לא חלק מההוצאות במדינות שהזכרת. אין שום סיבה שהם יחשבו בתור מעמד ביניים פלוס. גם היום לקראת הפנסיה הם לא בצמרת המרוויחים, לא משכילים בצורה יוצאת דופן, לא עבדו במקצוע נחשק. אנשים שהיום היו מתחילים את החיים שלהם ורוצים להחזיק משפחה עם השכר הזה (מותאם לאינפלציה), הייתה להם בעיה.
לא דיברתי על מסים - על מחירים שראיתי בחנויות, מסעדות, תחבורה וכו'. שוב - אני לא משווה, אלה מדבר על זה שהמינימום של מחיה אצלנו יותר נמוך. וזה מאוד חשוב כשמדברים על שכבות החלשות. לה הבנת! הם (הפקידים עובדי מדינה) היו כאלה פעם! בערך עד אמצע שנות ה-90. עכשיו אנשים שמתחילים דרכם באותו מצב - הם בערך במעמד של "פועלים". ובאמת יהיה להם בעיה להגיע לאותם חסכונות כמו של ההורים שלך. אבל זה קרא לא בגלל האי-שוויון במדינה אלה כי קמה שכבה שלא היית קיימת פעם - אנשי הי-טק, ביו-טק, פרסום, שיווק, כלכלנים וכד' שמצד אחד יש לא מעט כאלה ומצד שני הרמת חיים שלהם (ורמת דרישות!) הרבה יותר גבוה ממה שהיה אצל ההורים שלך. האנשים האלה - הם הצרכנים העקרים, והם גוררים אחריהם לצרכנות יתר גם אנשים עם יכולת פחותה מהם. והם חושבים שהם מלח הארץ ולא מוכנים להסתפק בפחות ממה שהם רוצים (מה שהם היו רגילים) למרות שמצב של כלכלה השתנה. ומה שצריך להבין - זה שהשוק כבר לא יכול לספק את דרישות שלהם, לא אומר שמדינה צריכה לספק אותם.
איפה אתה מצפה להרגיש את המע?מ אם לא בכל אלו? המע?מ בסקנדינביה הוא 25%~ בכל המדינות. וזה על קצה המזלג: אם יש מיסוי משמעותי על תאגידים, מחירי הסחורות יהיו גבוהים יותר. רמת המחירים היא לא הכל כשיש מדינת רווחה מפוארת. אם מדינת הרווחה היא משהו קטנטן (ארה?ב) או קטן (ישראל) אפשר לקחת רמת הכנסה ורמת מחירים ולהשוות את היחס בין השניים. זבנג וגמרנו, ישראל אונסת אותך. כאשר אתה משווה עם נורבגיה אתה חייב להכניס גורם שלישי לתמונה - מה נותנת לך המדינה.
לא מצאתי איפה לשאול,אז אשאל פה בתקווה לתשובה ברורה. אני עובד בכח אדם כל שהוא ואני גר באופקים. יש עבודה באנג'ל שהעבודה עצמה ממוקמת בלוד,משלמים יותר ממינימום(24 ש'ח),אבל 4 שעות זה רק נסיעות. יש הסעה מאורגנת והכל,אבל מישהו אמר לי שהכח אדם אמור לשלם לעובדים לפחות על חצי מהזמן מהנסיעות. האם יש אמת בדבר?
יש אמת שמקום העבודה מחויב לשלם לך על נסיעות אבל אם זה מרחק גדול אז ברור שישלמו לך פחות מכמה שהנסיעה עולה. 24 ש"ח בשעה זה כולה שני שקלים יותר משכר מינימום ואני בטוח שבמרחק הקרוב אליך עם קצת מאמץ תוכל למצוא אופציה יותר טובה.
אני קורא, ובא לי פשוט לבכות: 9 שעות עבודה, 4 שעות נסיעות הלוך/ושוב, וצריך לקום לפני, וצריך להתקלח ולאכול ארוחה אחרי, ושוב לקום מוקדם. ממש עבדות וניצול. חוקי, כשר, אבל מסריח, ומקומם. באיזו שעה אתה מגיע הביתה ביום שישי? אני יודע למשל על קופאיות שמגיעות הביתה מותשות בימי שישי, ובקושי יש להן זמן להכין שבת ולהתקלח. מדינה של טייקונים מליארדרים נצלנים.
השחיתות פה חוגגת, זה חלק מהמורשת היהודית: בגולה היהודים רימו את הפריץ, וכאן את הממשלה. איך אמר פעם האלוף ( מיל. ) בני פלד ז"ל: " כאן זה לא מדינה, כאן זה ועד הקהילות היהודיות "