משרד הבריאות נכנע ללחצים של היבואנים הרשמיים, הרי הסיכוי לפגיעה בנפש משמפו או בושם הוא אפסי. לא כל כך מפתיע. מתוך הכתבה - " 50% מאזרחי ישראל מרוויחים מתחת ל7,000 שקל בחודש ". זה נתון קצת מפתיע (אותי לפחות), מעניין כמה מתוכם עובדים במשרה מלאה ועדיין לא עוברים את הרף של ה-7000 ש"ח.
ממש צעד קדימה ושניים אחורה. יש סכנה לדוגמא במשחת שיניים מורעלת שתגיע לשוק. אבל אנחנו לא המדינה היחידה בעולם שיש לה את הסיכון הזה. שאלה טובה. לא חושב שמפרסמים נתונים חציוניים לגביי שכר/שעה. נכון שהשכר הממוצע שנמצא בשיא היסטורי, אבל זה נתון שמוטה כלפי מעלה בגלל אנשים עם משכורות מאוד גבוהות. העניין הוא ששכר חציוני/ממוצע זה מספר. זה בסך הכל מעיד על מה שתוכל לקנות עם המשכורת החודשית שלך. ירידה של 50% במחירי התמרוקים שקולה לעלייה של מאה-מאתיים שקלים בחודש (הערכה גסה חסרת ביסוס) בשכר. מאחד המדינה תרעש, השני יזכה לכמה כותרות שיעלמו אחרי שעתיים בכלכליסט ודה-מארקר.
זה מדהים, כי לכולם קל לדבר על כמה יקר פה. אבל ככה פותרים את זה. אם שמעת על זה בזכותי אז אני שמח, כי זאת הייתה המטרה.
כל הממוצעי שכר האלה זאת פיקציה אחת גדולה. מזכיר לי שבעבודה הקודמת שעבדתי בה הטכנאים שם התלוננו שהם מרוויח 5000 שקל בחודש (היום זה כבר השכר מינימום). כשהם התלוננו להנהלה התגובה שלהם היתה "עשינו ממוצע שכר של העובדים אצלנו ויצא מעל 7500 שזה מאוד מכובד". רק שהם הכלילו בממוצע הזה גם 4-5 סמנכ"לים שמרוויחים כל אחד 40 אלף שקל בחודש+ ג'יפ על חשבון העבודה כרכב צמוד.
מסתבר שהיוזמה והדחיפה ללימוד 5 יחידות במתמטיקה זלגה גם לשכנים שלנו. הנה דוגמה לשיעור באלגברה מתוך ספר ללימוד מתמטיקה לכיתה ג' ובו התרגיל הבא: "מספרם של השהידים (אלה שמתו מות קדושים או הקריבו את חייהם במלחמה למען האסלאם) שנהרגו במהלך התוקפנות (הישראלית) על רצועת עזה בשנת 2014 עמד על 2139. כתבו את מספר השהידים במילים, כתבו מספר גדול יותר באחד, כתבו מספר קטן יותר באחד." באדיבות ד"ר דינה ליסניאנסקי. https://scontent.fsdv2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/21369364_10156475811892656_236754724567299661_n.Xxx?oh=eeb2f43924e4b9164ca098a5ca411bd4&oe=5A4C3DD2
זה נכון שאין טעם להתייחס לשכר הממוצע בגלל פערי השכר אבל דווקא נראה כי הנתון בכתבה מדבר על השכר החציוני, כי סביר להניח שהשכר הממוצע הרבה יותר גבוה.
כל אחד בוחר במה להתמקד. שני הנתונים לבדם אינם אומרים דבר. העובדה שהשכר הממוצע נמצא לדוגמא בשיא כל הזמנים, זה כבר נתון שמשווה לנתונים אחרים ולכן יש לו משמעות. בנוסף, גם מדד ג'יני בישראל נמצא בירידה בשנים האחרונות, ככה שזה לא רק עניין של שכר גבוה.
הוא דווקא צדק כשאמר בעומק ממוצע 0.2 סנטימטר כי עומק אכן נמדד בסנטימטרים בניגוד לנפח ( ואז תמדוד בסמ"ק) שהוא לא רלוונטי לענין הפתגם.
אי אפשר להסתמך על השכר החציוני ולהסיק לגבי המצב הסוציואקנומי של האזרחים במדינה? למשל אם 50 אחוז מהאזרחים מרוויחים טיפה מעל המינימום אז אי אפשר לומר שהם בקו העוני או קרוב לכך?
ואני חשבתי שגילה אלמגור מטורללת השחקנית גניפר לורנס: ההוריקנים הם כתוצאה מזעם של הטבע על זה שבחרנו בטראמפ - חדשות רוטר
קו העוני הוא חצי מהשכר החציוני, אז זה לא היה משנה. חשוב לזכור שהשכר החציוני מגדיר את השכר שחצי מהעובדים מרוויחים ולא חצי מהאזרחים, זאת אבחנה חשובה במיוחד כשמדובר בישראל הנוכחית. המשמעות היא שעלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה והגדלת מספר המועסקים דווקא עלולה להוריד את השכר החציוני למרות שיפור כולל בכלכלה. העובדים החדשים בדרך כלל יהיו בחלק התחתון של המשתכרים ומתחת לחציון. כמו שאמרת, זה מאוד תלוי בדברים שלא מופיעים במספר הבודד הזה. כמות האנשים שעובדים במשרות חלקיות לדוגמא או עבודות בשחור. הייתי אומר שהשינוי חשוב יותר מאשר המספר הסופי, כמו לדוגמא כשמודדים תוצר, אבל בעצמי הבהרתי שגם זה לא ממש נכון. צריך להסתכל על זה כמכלול של דברים. עלייה בשכר החציוני+ירידה באבטלה+עלייה בשיעור ההשתתפות+ירידה באי-השוויון=מצב טוב. עלייה בשכר החציוני+עלייה באבטלה+ירידה בשיעור ההשתתפות+ירידה/עליה באי השוויון=מצב לא משהו.